Politie valt binnen bij Roma-zigeuners in 2060

Politie valt binnen bij Roma-zigeuners in 2060

Politie valt binnen bij Roma-zigeuners in 2060

Print
Antwerpen - Een tiental politieagenten viel dinsdag om 7u een pand binnen in de Gasstraat in de wijk 2060. De politie haalde een voorraad illegale goederen uit de woning. Volgens de buurt woonden er Roma-zigeuners in het pand.

“Het waren agenten in burger en in uniform die de actie uitvoerden”, vertelt één van de buren. “Een paar agenten stonden op uitkijk. De anderen bleven een hele tijd binnen. Uiteindelijk haalden ze bakken met materiaal uit de woning. Ik heb ze niemand in de boeien zien slaan.”

Het pand wordt volgens de buren bewoond door Roma’s uit ex-Joegoslavië. Ze wonen al vele jaren in België en spreken vlot Nederlands. Op het gelijkvloers verblijven de grootouders, op de eerste verdieping de ouders en boven een jong koppel. Allemaal familie.

Positieve reactie

De Gasstraat ligt midden in de probleemwijk van Antwerpen Noord. De omwonenden reageerden verheugd op de actie. “Meer van dat”, luidde het. “En niet alleen in de Gasstraat. Er zijn nog veel plaatsen waar de politie dringend moet binnenvallen.”

De Roma-familie kon op bijzonder weinig begrip rekenen. Alleen de naaste buren namen de verdediging op zich.

Anoniem

“We kennen de mensen goed en die doen nooit iets verkeerd. We hebben er totaal geen problemen mee”, luidde het. Zij stonden alleen met hun positieve mening over de familie. De rest van de buurt beweerde beter te weten. “Maar geen namen in de krant, dat is gevaarlijk”, werd er telkens bij gezegd.

“Twee jaar geleden is in dat pand nog een illegale sigarettenhandel opgedoekt. Tegenwoordig kon je er terecht voor gsm’s en telefoonkaarten. Officieel leven de mensen van een leefloon, maar in werkelijkheid leven ze op grote voet van de opbrengst van hun illegale handel. En die rendeert, want om de paar weken rijden ze met een nieuwe Mercedes. Ze veroorzaakten ook veel nachtlawaai.”

De politie kon dinsdag geen toelichting geven bij de actie. Het was evenmin duidelijk welke politiedienst de actie had uitgevoerd.

Alex Kestens

Foto: Sarah Van den Elsken

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio