Beursgang General Motors is groot succes

Beursgang General Motors is groot succes

Beursgang General Motors is groot succes

Print
De beursgang van het nieuwe General Motors is een groot succes. De vraag naar nieuwe aandelen overtreft ruim het aanbod. Daarom werd eerst de prijs van de aandelen al opgetrokken, nu gaat ook het aanbod zelf de hoogte in.

Het oude General Motors is dood. Leve het nieuwe General Motors.

Het huidige bedrijf wordt gecontroleerd door de Amerikaanse en Canadese overheid. Voorts heeft ook de vakbond een deel van de aandelen in handen. Ze namen de activiteiten van de oude autobouwer over en namen een nieuwe start. De gigantische schulden bleven achter in het oude bedrijf.

De Amerikaanse overheid wil nu een deel van zijn geld terug. Daarom wordt een pakket aandelen verkocht aan geïnteresseerde beleggers.

De vraag naar de aandelen van het nieuwe General Motors overtreft intussen ruim het aanbod. Daarom werd eerst de prijs verhoogd. Aanvankelijk zou de prijs liggen tussen 26 en 29 dollar per stuk. Nu wordt dat ergens tussen 32 tot 33 dollar per stuk.

Tegelijk worden meer aandelen aangeboden. Eerst stonden er 365 miljoen in de verkoop, nu 478 miljoen. Dat betekent dat nu al meer dan 30% van het bedrijf opnieuw wordt geprivatiseerd.

Nog steeds verlies

De totale opbrengst van de beursgang kan oplopen tot 23 miljard dollar. Al betekent dit dat de Amerikaanse overheid nog steeds verlies maakt bij de verkoop van haar aandelen. In 2009 werd 50 miljard dollar van de belastingbetaler gebruikt om de activiteiten over te nemen. In ruil kreeg de Amerikaanse overheid 60% van de aandelen.

JVG

Lees ook: GM tegen 33 dollar weer op de beurs