Watersnood in Vlaanderen bijna helemaal voorbij

Watersnood in Vlaanderen bijna helemaal voorbij

Watersnood in Vlaanderen bijna helemaal voorbij

Print
Het blijft nu al drie dagen droog in Vlaanderen en voorlopig is de watersnood dan ook voorbij. De rampenplannen zijn opgeheven, nu ook in Liedekerke en Denderleeuw. Open Vld-voorzitter Alexander De Croo heeft ondertussen kritiek op de aanpak van de watersnood.

Het provinciaal rampenplan in Oost-Vlaanderen werd om 10 uur afgeblazen. Ook Denderleeuw, Ninove, Dendermonde en Aalst, waar het dinsdag nog onder water stond, volgden die beweging met hun gemeentelijk rampenplan.

Pompen

"In Denderleeuw was het de bedoeling om het rampenplan nog langer aan te houden", zegt burgemeester Georges Couck (sp.a). "Maar na een evaluatie met het crisiscomité werd toch beslist om de gemeentelijke fase af te blazen. Er is een aanzienlijke daling van het peil van de Dender."

Het waterpeil in Ninove is opnieuw naar een normaal niveau gezakt. In Dendermonde is het gevaar geweken en in Aalst en de deelgemeenten is de brandweer gestopt met preventief pompen. In Geraardsbergen is het rampenplan dinsdagavond al afgeblazen, enkele lager gelegen plekken staan daar nog wel onder water.

Uittredend minister Annemie Turtelboom (Open Vld) werkt er ondertussen aan om de wateroverlast te erkennen als nationale ramp. Er zijn de voorbije dagen 2.400 mensen geëvacueerd, waarvan 2.000 in Vlaams-Brabant. Er werden meer dan 100.000 zandzakken verdeeld.

Verkeerde keuzes

Open Vld-voorzitter Alexander De Croo van zijn kant heeft tegelijkertijd kritiek op de aanpak van de watersnood. Zowel de Vlaamse regering als de Vlaamse Milieu Maatschappij krijgen ervan langs.

"Niet het veranderende klimaat of de ruimtelijke ordening zijn het probleem geweest de afgelopen dagen", zegt De Croo, die zelf in de getroffen gemeente Brakel woont. "Het is de versnippering van de bevoegdheden over verschillende niveaus die het grootste probleem is, tot op het lokale niveau."

"Zonder overleg met de lokale brandweer besliste de Vlaamse Milieu Maatschappij bijvoorbeeld om sluizen open of dicht te zetten, waardoor hele wijken onder water zijn gelopen. De Vlaamse regering maakte de verkeerde keuzes. Waarom is de Dender in Wallonië wél uitgebaggerd en in Vlaanderen niet? En waarom besliste de Vlaamse regering om geen geld meer in het Rubiconfonds te stoppen?"

"In tegenstelling tot wat De Croo beweert, was er wel degelijk overleg met de brandweer op het terrein. Zo werd in overleg zeer snel actie ondernomen over een aangepast beheer van de stuwen eens het wachtbekken vol was", reageert de VMM in een persbericht.

Lees ook: Kans op nieuwe overstroming is groot

.

Nu in het nieuws