Open Vld vreest "oer-Belgisch" compromis

Open Vld vreest oer-Belgisch compromis

Open Vld vreest "oer-Belgisch" compromis

Print
Open Vld-voorzitter Alexander De Croo heeft weinig vertrouwen in de bemiddelingsopdracht van Johan Vande Lanotte (sp.a). Hij vreest dat het compromis tussen de zeven onderhandelingspartijen uitdraait op een halfslachtige staatshervorming.

Koninklijk bemiddelaar Vande Lanotte liet dinsdag in een persconferentie weten dat een hervorming van de financieringswet het voornaamste programmapunt is. De zeven partijen hebben daar nog niet op gereageerd. Alexander De Croo, die niet aan de onderhandelingstafel zit, doet dat wel.

"Goed dat er toch iémand van wakker ligt. Laten we niet vergeten dat het al bijna 2 maanden geleden is dat de 7 partijen nog samenzaten. Ik ontwaar een gebrek aan politiek leiderschap bij de hoofdrolspelers. De jacht lijkt belangrijker dan de buit. Maar volgens mij heeft Bart De Wever de afgelopen maanden wel meer geprobeerd om tot een akkoord te komen dan Elio Di Rupo", aldus De Croo op Radio 1.

Regering

De partijvoorzitter heeft echter geen goed oog op het compromis dat Vande Lanotte probeert te behalen. "Ik vrees dat er een oer-Belgisch compromis in de maak is, een staatshervorming die de komende jaren toch instabiliteit zal veroorzaken."

De Open Vld vindt dat er een regering moet komen, maar is geen voorstander van een noodregering. De Croo sluit een regeringsdeelname echter niet uit. "Wij zeggen niet dogmatisch: wij willen op geen enkele manier deelnemen aan het beleid", besluit hij.

MEEST RECENT