Ierland krijgt geen EU-noodsteun

Ierland krijgt geen EU-noodsteun

Ierland krijgt geen EU-noodsteun

Print
Ierland krijgt voorlopig geen Europese noodsteun. Dat maakte Jean-Claude Juncker, president van de Eurogroep, bekend.

De eurozone zal wel snel en gecoördineerd te hulp schieten als Dublin om hulp vraagt. De Ierse regering gaat nu rond de tafel zitten met de EU-Commissie, de Europese Centrale Bank en het IMF om na te gaan hoe het land de banksector kan hervormen. Die gesprekken worden als voorbereiding beschouwd voor het geval dat Ierland toch om noodsteun vraagt.

Er is grote onrust ontstaan over de financiële problemen van Ierland nadat het land veel geld heeft uitgegeven om de banken van een faillissement te redden. Europa wil financiële hulp bieden uit het Europees Stabiliteitsfonds, maar dat weigert Ierland.

Het land wil niet verplicht worden om onpopulaire maatregelen te moeten nemen zoals het snoeien in de werkloosheidsuitkeringen en pensioenen, een BTW-verhoging en een stijging van de vennootschapsbelasting. Dublin zal eind deze maand wel een besparingsplan van 15 miljard euro voorstellen.

Overleven

Europees president Herman Van Rompuy waarschuwde eerder al dat de euro nog niet uit het moeras is, maar dat de Eurozone probeert te overleven. "We moeten samenwerken om de eurozone te laten overleven. Als de eurozone niet blijft bestaan, dan blijft de Europese Unie niet bestaan. Ik ben er gerust in dat we dit zullen oplossen", klinkt het.