1 / 4

Totale oorlog op het Kiel

Germinal Beerschot is door en door verrot. In de bestuurskamer kwam het gisteren tot een totale oorlog tussen voorzitter Kesters en erevoorzitter Verhaegen. Spilfiguur in dit ongeziene conflict is de omstreden Patrick Vanoppen. Met Kesters aan zijn zijde pleegde hij een ware putsch. Het resultaat: een patstelling die de club voor maanden dreigt te verlammen.

jrosquin

Voorzitter Herman Kesters (foto boven) probeerde het dinsdagavond na de aandeelhoudersvergadering aan de toegestroomde pers te verkopen als zou alles bij het oude blijven op het Kiel, wat betekent dat hijzelf gewoon aanblijft als voorzitter en Glen De Boeck als trainer.

De realiteit was net even anders. Wat zich gisterenmiddag in de bestuurskamer van Germinal Beerschot afspeelde, tartte volgens enkele getuigen alle verbeelding. Een totale clash, scheldpartijen tot en met, een deurwaarder die de verdeeldheid formeel kwam acteren, tot zelfs een handgemeen toe. Kortom: een totale oorlog.

Sleutelfiguur

Sleutelfiguur te midden van die complete verdeeldheid is sinds gisteren opnieuw de plots weer opgedaagde Patrick Vanoppen. Twee jaar geleden maakte deze vastgoedmakelaar via het bedrijf Adevra zijn intrede bij Germinal Beerschot. Maar toen hij volgens Verhaegen en Snelders enkele financiële verplichtingen niet nakwam en vervolgens openlijk in conflict kwam met de erevoorzitter werd hij afgelopen zomer zonder pardon en tegen zijn zin uit het bestuur van de club weggestemd.

Patrick Vanoppen

Zijn zakenpartner Xavier Painblanc, die via Adevra intussen 44% van de aandelen had opgekocht, nam zijn plaats in. Sindsdien was het een publiek geheim dat Vanoppen op revanche zinde.

Revanche

En die kans op revanche greep Vanoppen gisteren. Tot ieders verbazing, niet in het minst die van de Ekerense meerderheidsaandeelhouders Verhaegen en Snelders, draaide hij gisteren vroeg in de namiddag de oprijlaan van het Olympisch Stadion op voor eerst een bestuurs- en nadien de aandeelhoudersvergadering. Uit zijn optreden sprak maar één boodschap: het eerder uitgerangeerde bestuurslid was terug.

Hoe dat plots was gekomen? In de dagen en uren voor de cruciale aandeelhoudersvergadering gisteren had Vanoppen in alle stilte de aandelen van Xavier Painblanc (44%) opgekocht. Dat maakte hem in één klap tot de grootste aandeelhouder van de club en bracht hem opnieuw lijnrecht tegenover Jos Verhaegen.

Jos Verhaegen

Verhaegen en Snelders aan de kant?

Bovendien bleek Vanoppen niet alleen te staan. Ook de piepkleine aandeelhouders Bob Van Jole en… voorzitter Herman Kesters hadden zijn kant gekozen. Een keuze met verstrekkende gevolgen. Want met hun deel erbij komt Vanoppen aan meer dan 44,5% van de aandelen, en dat percentage is zo mogelijk nog belangrijker. Want eenmaal die kaap bereikt, zouden Verhaegen en Snelders, volgens een oude overeenkomst, verplicht zijn een deel van hun aandelen te verkopen totdat Vanoppen minstens 50% bezat. Kortom: de bestuurskamer was getuige van een machtsgreep.

Niet Verhaegen en Snelders, maar wel Kesters, Vanoppen en Van Jole beweren voortaan mee de baas te zijn op het Kiel. Vanoppen had zelfs een deurwaarder meegebracht om die hele operatie formeel te kunnen laten noteren.

Zo kwam het tot een van de meest memorabele aandeelhoudersvergadering ooit, want Verhaegen weigerde in te stemmen met de aandelenoverdracht. Dat leidde tot scheldpartijen over en weer. Zonder oplossing verliet Jos Verhaegen uiteindelijk als eerste iets voor zessen de vergadering.

Bob Van Jole

Totale verlamming

De chaos en de patstelling op het Kiel lijken nu totaal, want er zijn nu twee machtsblokken binnen de partij, die ertoe leiden dat de situatie totaal geblokkeerd is.

De volgende weken en maanden zal wellicht niets nog kunnen beslist worden zonder dat de andere partij dit zal betwisten, terwijl de omstreden aandelenhandel meer dan waarschijnlijk de inzet wordt van een juridisch steekspel dat maanden, zelfs jaren kan duren.

Kortom: de totale verlamming dreigt voor Germinal Beerschot. Dat bleek gisteren al even over zessen, toen ervoor voorzitter Kesters weinig anders op zat dan te komen melden “dat er voorlopig niets verandert.”

Tijdelijke bewindvoerder?

In de wandelgangen van het Kiel circuleert nu al het scenario van een ‘tijdelijke bewindvoerder’. Zo’n bewindvoerder, meestal een advocaat van beroep, wordt aangesteld door een rechter zodra een vennootschap onbestuurbaar wordt.

Wim VOS

Lees tal van reacties in de woensdagkrant van Gazet van Antwerpen

MEER OVER K. Beerschot V.A.

Meer voetbalnieuws