Tijdbom antibiotica tikt in rusthuizen

Tijdbom antibiotica tikt in rusthuizen

Tijdbom antibiotica tikt in rusthuizen

Print
Specialisten waarschuwen voor het misbruik van antibiotica in rusthuizen. Uit een nieuwe Europese studie blijkt dat vandaag al 19 procent van de bewoners drager van de MRSA-ziekenhuisbacterie is. In sommige rusthuizen loopt dat op tot bijna de helft.

Het antibioticamisbruik is een toenemend probleem in bejaardentehuizen volgens de studie die door de Universiteit Antwerpen werd gecoördineerd.

"Dat is alarmerend vanwege de groeiende resistentie van bacteriën tegen antibiotica”, zegt professor microbiologie Herman Goossens. “In onze rust- en verzorgingscentra tikt een tijdbom als er niet anders wordt omgesprongen met antibiotica en hygiëne.”

In de Belgische rusthuizen is vandaag al 19 procent van de bewoners drager van de MRSA-ziekenhuisbacterie en in sommige rusthuizen loopt dat op tot bijna de helft.

Het antibioticamisbruik is ook een groot probleem in de ziekenhuizen. Uit de studie blijkt dat gemiddeld vier op de tien ziekenhuispatiënten antibiotica krijgen toegediend. In sommige instellingen loopt dat op tot 100 procent van de patiënten.

KvHo

.

Nu in het nieuws