Geen animo voor everzwijnen op Heide

Geen animo voor everzwijnen op Heide

Geen animo voor everzwijnen op Heide

Print
Kalmthout - Een Nederlands voorstel om wilde zwijnen toe te laten in het Grenspark De Zoom / Kalmthoutse Heide, kan aan deze zijde van de grens niet op enthousiasme rekenen.
De wilde zwijnen of everzwijnen zijn in Nederland enkel beschermd op de Veluwe en op de Meinweg in Limburg. Wanneer ze elders in het land opduiken, en dat gebeurt meer en meer, mogen ze afgeschoten worden. Drie natuurverenigingen hebben nu een voorstel gedaan om de jacht te verbieden in en rond 30 natuurgebieden. Ze kozen daarvoor gebieden van minstens 2.000 hectare, groot genoeg om de honger van de zwijnen te stillen. Eén daarvan is het Grenspark De Zoom / Kalmthoutse Heide. Het is niet de bedoeling om de dieren er te gaan uitzetten, alleen hen daar te beschermen.

De voorbije jaren hebben de vruchtbare en mobiele zwijnen zich vanzelf verspreid, vooral dan in Nederlands Limburg. Ook in Belgisch Limburg en de Ardennen komen ze steeds vaker voor, ondanks de toegelaten jacht. De schade aan de landbouwgewassen wordt er steeds groter en er zijn steeds meer ongevallen. De voorbije weken waren er zo twee in Dilsen-Stokkem. Burgemeester Lydia Peeters schat de populatie er op duizend. En haar collega Monderlaers van Beringen zuchtte onlangs: "We hebben de strijd tegen de everzwijnen voorgoed verloren. Ze zijn met te veel!"

De gronden van de Essense landbouwer en gemeenteraadslid Luc van Wezel (CD&V) liggen vlakbij de Kalmthoutse Heide. Hij ziet geen heil in de komst of de bescherming van de everzwijnen."Het is bekend dat ze veel schade aanrichten aan de gewasssen. Maar ook het sanitaire aspect vereist heel wat aandacht. Deze dieren kunnen dragen zijn van diverse besmettelijke ziekten zoals varkenspest. Het heeft geen zin de veestapel te gaan beschermen of afschermen als die dieren ondertussen rondtrekken. Als er onder de zwijnen ziekten uitbreken, hebben we een serieus probleem."

Boswachter Karel Molenberghs denkt niet dat de everzwijnen zich spontaan zullen vestigen op de Kalmthoutse Heide.
"Het is niet uitgesloten, maar onze dennenbossen en heidegronden zijn voor hen te schraal, ze hebben ander en meer eten nodig dat de wortels van heidestruiken. Ze zullen zich misschien wel bij ons schuil houden, maar voor hun voedsel naar de akkerbouw aan de Nederlandse kant trekken. Zelfs de Vlaams maïs en ons grasland zijn tweede keuze. Ze moeten het hebben van wortels en knollen en zitten meestal in loofbossen, een rijkere omgeving." "Veel schade verwacht ik niet, maar we zitten er niet op te wachten, het is geen dier dat hier een meerwaarde zou betekenen. De das bijvoorbeeld wel."

*

www.zoogdiervereniging.nl

Boris Rousseeuw
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio