Kredietkaartfraude in Belgische ziekenhuizen

Print
In België zou afgelopen zomer iemand geprobeerd hebben om een ziekenhuis op te lichten door middel van nieuw soort kredietkaartenfraude. Dat beweert Atos Worldline, een bedrijf dat gespecialiseerd is in elektronisch betalingsverkeer, in het medische vakblad De Specialisten.

Deze nieuwe ziekenhuisfraudeurs gaan steevast op dezelfde manier te werk. Een buitenlandse 'patiënt' neemt contact op met een ziekenhuis en vraagt om een offerte voor een medische ingreep. Wanneer blijkt dat de 'patïent' in kwestie de factuur met zijn kredietkaart kan betalen, zegt hij of zij dat hij een lokale agent heeft gecontacteerd. Die zal zijn of haar reis en die van de familieleden organiseren.

Vervolgens vraagt de 'patiënt' aan het ziekenhuis om zijn kredietkaart te debiteren voor het bedrag van de opname en het bedrag dat de lokale agent nodig heeft. Als het ziekenhuis dat geld heeft, wordt het geld voor de agent doorgestort. Vervolgens haalt de fraudeur het geld van die rekening af en verdwijnt met de noorderzon.

De rechtmatige eigenaar van de kredietkaart is nergens van op de hoogte, totdat zijn geld verdwijnt. Volgens Martine Hemmerijckx van Atos Worldline worden de kredietkaartnummers veelal via internet gevonden.

Hemmerijckx beweert dat in het buitenland al meerdere ziekenhuizen op deze manier voor aanzienlijke bedragen zijn opgelicht.

.

Nu in het nieuws