Bibliotheek krijgt eerste defibrillator

Bibliotheek krijgt eerste defibrillator

Bibliotheek krijgt eerste defibrillator

Print
Duffel - De gemeente Duffel heeft sinds zondag een eerste automatische externe defibrillator (AED).
Een AED is een apparaat waarmee je een elektrische schok kunt geven aan iemand die een hartstilstand heeft. Het toestel herstelt hiermee het hartritme van het slachtoffer, waardoor de overlevingskans van de patiënt enorm vergroot. AED's konden tot voor kort enkel gebruikt worden door artsen, maar nu mag iedereen zo'n apparaat hanteren.

Het gemeentebestuur koos, in overleg met het Rode Kruis en de Welzijnsraad, om het eerste AED-toestel aan de ingang van de bibliotheek te bevestigen.
Die ligt in de kern van Duffel-Oost en in de buurt vinden geregeld evenementen plaats. De bibliotheek ligt bovendien op het traject van de wekelijkse markt.

Het toestel geeft zelf gesproken instructies omtrent de reanimatie van het slachtoffer. De kracht van een AED is zijn gebruiksvriendelijkheid.
"Iedereen kan het toestel hanteren, zonder medische achtergrond of medische opleiding", zegt Monique Peeters, voorzitter van de Welzijnsraad. "Maar de cursus ?Reanimeren en defibrilleren' volgen, is wel een enorme meerwaarde.
Naast reanimatie met gebruik van AED komen ook andere levensreddende technieken aan bod, zoals het slaan op de rug bij verstikking en de stabiele zijligging bij bewusteloze slachtoffers."

De gemeente organiseert deze cursus vanavond, dinsdag, van 19 tot 22u en op maandag 13 december. Je moet hiervoor wel inschrijven op 015-30.72.51.

Chris VAN ROMPAEY
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio