"Het Westen zal strijd tegen Al-Qaeda nooit winnen"

Het Westen zal strijd tegen Al-Qaeda nooit winnen

"Het Westen zal strijd tegen Al-Qaeda nooit winnen"

Print
"Het is onmogelijk om Al-Qaeda en de taliban met militaire inzet te verslaan. Het Westen zal de oorlog tegen Al-Qaeda nooit winnen". Dat zei de Britse opperbevelhebber David Richards zondag in een gesprek met de BBC.

Volgens de generaal zijn er "30 tot 40 jaar" nodig eer Afghanistan opnieuw een veilig land is. Volgens Richards zal er zolang nood zijn aan buitenlandse, met name Britse, troepen in dat land.

Richards voerde voorheen het commando over de Britse troepen in Afghanistan. Op de NAVO-top deze week zullen volgens de generaal plannen worden bekend gemaakt om Britse troepen in Afghanistan geposteerd te houden "gedurende een generatie". De NAVO moet volgens hem een plan maken over een periode van 30 tot 40 jaar om de plaatselijke autoriteiten te helpen in de strijd tegen de militante islam.

Controleren kan wel

"De eerstkomende vier tot vijf jaar blijven we vooral strijdkrachten in Afghanistan, maar geleidelijk aan zal die rol aan belang afnemen naarmate de Afghaanse politie en het leger sterker worden", aldus Richards.

"In een conventionele oorlog zijn een overwinning of een nederlaag gemakkelijk te definiëren. De winnaar trekt met zijn troepen door de hoofdstad van de verliezer. Maar eerst moet je je afvragen: Moeten we de militante islam verslaan zoals in een conventionele oorlog? Ik zou zeggen dat dit overbodig is en zelfs nooit bereikt kan worden. Maar kunnen we het controleren in die mate dat onze levens en die van onze kinderen veilig zijn? Ik denk dat we dat wel kunnen".

Cameron slikt belofte in

De Britse premier David Cameron heeft herhaaldelijk gezegd dat hij de Britse troepen begin volgend jaar uit Afghanistan wil terugtrekken. Maar recent heeft hij die stelling merkelijk genuanceerd nadat generaal Richards en de Amerikaanse opperbevelhebber David Petraeus duidelijk maakten dat het misschien 2012 zal zijn eer de troepenmacht kan verminderd worden.

.

Nu in het nieuws