Overstromingsgevaar geweken maar water blijft staan

Overstromingsgevaar geweken maar water blijft staan

Overstromingsgevaar geweken maar water blijft staan

Print
Het gevaar op overstromingen is geweken in ons land. Het is zondagavond gestopt met regenen en vannacht is het droog gebleven, maar het water is verre van weggetrokken. Het is de ergste watersnood in 50 jaar.

In Willebroek, aan het eind van het kanaal naar Brussel, is het gevaar geweken. Daar stortte gisteravond een muur in. In Diepenbeek is gisteren de Universitaire Campus ondergelopen, er wordt vandaag geen les gegeven.

In de buurt van Londerzeel, een van de ergste overstromingsgebieden, staat het water nog even hoog als gisteren. In Sint-Pieters-Leeuw en Beersel hebben tientallen mensen de nacht elders moeten doorbrengen, ze werden opgevangen door het Rode Kruis en door het OCMW.

In Hofstade bij Aalst heeft de brandweer de hele nacht pompwerken uitgevoerd om een overstroming te voorkomen. Het Oost-Vlaamse rampenplan is vannacht rond 1u 20 opgeheven. Het hoogtij van de Schelde is voorbij en er kan opnieuw geloosd kan worden in de Westerschelde ter hoogte van Terneuzen. Nergens waren problemen omdat het overtollige water uit de Ringvaart en de Leie rond Gent op een gecontroleerde manier in het kanaal Gent-Terneuzen in Evergem geloosd werd.

Het peil van de Dender is nog steeds kritiek maar het overtollige water kan opnieuw afgevoerd worden naar de Schelde.

Vanaf 6 uur maandagmorgen is de situatie op het spoornet genormaliseerd. Ook tussen Brussel en Halle, waar er zondag problemen waren na de wateroverlast, zullen de treinen normaal rijden.

Lees ook: Limburg en Vlaams-Brabant kregen meeste water te slikken
Lees ook: Wateroverlast maakt derde dodelijk slachtoffer
Lees ook: Dijkbreuk Sint-Pieters-Leeuw: deel van de geëvacueerden mag naar huis

MEEST RECENT