Talabani herkozen tot president van Irak

Talabani herkozen tot president van Irak

Talabani herkozen tot president van Irak

Print
Het Iraakse parlement heeft donderdag Jalal al-Talabani voor een termijn van vier jaar herkozen als president van het land. Er waren wel twee stemrondes nodig om het presidentschap van de Koerdische politicus te bekrachtigen.

Lees ook Irak krijgt 8 maanden na verkiezingen nieuwe regering

De verkiezing in het parlement werd geboycot door de lijst Iraqiya, die geleid wordt door de seculiere nationalist Iyad Allawi. Vlak voor de eerste stemronde verliet een groot aantal leden van de partij, waaronder de kersverse parlementsvoorzitter Oussama al-Nujaifi, het halfrond. Aanleiding was een meningsverschil over de aanpassing van de agenda.

Bovendien dook met rechter Hussein al-Mussawi enigszins verrassend een tegenkandidaat op voor Talabani. Door dit alles miste de 77-jarige Talabani in eerste instantie nog nipt de nodige tweederdemeerheid. In de tweede stemronde kreeg hij wel genoeg stemmen achter zijn naam.

Ondertussen heeft Talabani al aangekondigd dat hij aan de sjiiet Nouri-al-Maliki zal vragen om een nieuwe regering te vormen.

De Iraakse politieke leiders hadden donderdag een akkoord bereikt over de machtsverdeling. De deal houdt in dat de Koerden de president leveren, de sjiieten de premier en de soennieten de parlementsvoorzitter. Met dat akkoord kwam een einde aan de acht maanden durende politieke impasse in Irak.

.

Nu in het nieuws