Pol Goossen in de bres voor wijkbibliotheek

Print

Pol Goossen in de bres voor wijkbibliotheek

Ekeren - Acteur Pol Goossen trok woensdag met de kinderen van de Vrije Basisschool Sint-Mariaburg naar de bedreigde wijkbibliotheek aan het Van de Weyngaertplein.
Zoals we eerder al schreven, is de stad Antwerpen van plan zeven wijkbibliotheken te sluiten op 1 juli 2011. Eén daarvan is het kleine filiaal aan het Van de Weyngaertplein in Mariaburg. "De stad vergoelijkt de sluiting door te wijzen op een daling met zeventien procent van zowel het aantal ontleningen als het aantal gebruikers", vertelt Luc Van Berlo van de actiegroep "Bib-Actie". "De stad zegt er wel niet bij dat ze in 2008 de openingsuren gehalveerd heeft. Dit filiaal is nu alleen nog maar op woensdag en op donderdagnamiddag open. Niet moeilijk dat dan het aantal bezoekers terugloopt. De stad bezuinigt blind op de buitenwijken omdat ze al haar geld nodig heeft voor prestigeprojecten in het stadscentrum."

Voor Van Berlo is het geen troost dat Antwerpen de gebruikers verwijst naar de centrale bibliotheek van Ekeren. "Dat is een heel eind van hier, en de kinderen moeten dan een gevaarlijk viaduct over. Bovendien wordt deze bib ook veel gebruikt door mensen van de westkant van Brasschaat, die al evenmin een wijkbibliotheek hebben. Overigens heeft de centrale bibliotheek van Ekeren ook te lijden van een totaal gebrek aan investeringen."

"Het zou toch doodjammer zijn als deze wijkbibliotheek zou sluiten", zuchtte een bekommerde Pol Goossen. "Als kind was ik er ook een fervent gebruiker van. Wat een culturele verarming voor de mensen die niet de hele avond voor de televisie willen zitten, maar eens een goed boek willen lezen. De stad zou moeten denken aan haar armste bewoners. Die gaan niet eventjes naar de Boekenbeurs een stapel leesvoer halen, voor zulke mensen kost een boek echt veel geld."

Bruce uit het tweede leerjaar moet je niet meer overtuigen van het nut van deze bibliotheek. "Elke week kom ik hier met de klas naartoe," glundert hij. "Thuis in Kapellen ga ik niet naar de bib, maar hier wel! Ik ben dol op boeken over dinosauriërs, superhelden, auto's en vooral straaljagers. Elke keer mag ik twee boeken kiezen en die lees ik helemaal uit."

www.bib-actie.tk

Boris Rousseeuw
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio