Laatste twee oud-strijders gevierd

Laatste twee oud-strijders gevierd

Laatste twee oud-strijders gevierd

Print
Stabroek - Jos Mertens en Gust De Lie zijn de laatste twee oud-strijders n Stabroek. Het werd in Stabroek een speciale 11-novemberviering, want woensdag 10 november werd Jos honderd. Jos en Gust ontvingen de eerste twee exemplaren van een boek over de Stabroekse helden van de Eerste Wereldoorlog.
Tien jaar geleden telde Stabroek nog dertig oud-strijders. Nu zijn nog alleen Jos en Gust nog in leven. Eeuweling Jos was nog niet helemaal bekomen van de viering van zijn honderdste verjaardag eerder deze week. Vergezeld van zijn dochter Magda was hij gisteren toch aanwezig op de viering van de oud-strijders in zaal Moorland.

Ook Gust De Lie (92) was van de partij. "Ik ging in 1938 binnen voor 17 maanden actieve dienst. Veel van die tijd bracht ik door in de kazerne in Berchem. Na mijn diensttijd als gewone soldaat dacht ik er vanaf te zijn. Maar dat was verkeerd ingeschat. De oorlog kwam eraan en eind 1939 werd ik gemobiliseerd voor negen maanden", zegt Gust De Lie.

In mei 1940 werd ons land onder de voet gelopen door het Duitste leger. "Voor ons begon de achttiendaagse veldtocht. Op het einde van mei capituleerden de Belgen. Iedereen die kon probeerde uit de voeten te komen. Ook ik maakte dat ik richting Stabroek vertrok", aldus nog Gust De Lie.

Erik Vandewalle
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio