Studentes dodelijk ongeval Oosterzele herdacht

Exact een jaar na het tragische ongeval in Oosterzele waarbij drie fietsende studentes geneeskunde doodgereden werden, is donderdagmorgen een gedenkteken onthuld. Ruim 150 aanwezigen woonden de plechtigheid bij.

ikerremans

De Vijverstraat in Oosterzele werd donderdagochtend afgesloten voor het verkeer en ruim 150 familieleden en kennissen van de slachtoffers, studenten van de Vlaamse Geneeskundige Kring, politici en hulpverleners woonden een herdenkingsplechtigheid bij.

Zalvende woorden

Precies op de plaats waar een 23-jarige man uit Gentbrugge inreed op de groep fietsers, is een gedenkplaats opgericht. Foto's van Laetitia Vandevelde, Lauren De Cleyn en Emilie Leus prijken op een stuk Balegemse steen in een groenperk afgescheiden van de weide.

"Bij dit soort leed falen zalvende woorden", zei de Oosterzeelse burgemeester Johan Van Durme, voor de minuut stilte. Hij las het gedicht 'Nagedachtenis' voor van dichter Marc Naessens en dankte alle hulpverleners.

Vincent Leus, de vader van Emilie, vroeg een applaus voor het gezin dat tegenover de plaats van het ongeval woonde en de eerste zorgen en dekens toediende net na de fatale klap. "Ook de voorbije 365 dagen waren zij een belangrijke steun." Vincent Leus herinnerde aan de omstandigheden van het ongeval en herdacht de vele andere verkeersslachtoffers.

Straf

Net deze week kreeg de 23-jarige dader drie maanden effectieve celstraf en drie jaar effectief rijverbod in beroep. Hij reed te hard en was dronken toen hij de meisjes omver reed. Een vierde fietsende student die betrokken was bij het ongeval, raakte lichtgewond.

Zondag wordt in de Gentse Vooruit het 'Fonds Emilie Leus' voorgesteld. Dat fonds zal sensibiliseringsacties opzetten rond verkeersveiligheid en jonge verkeersslachtoffers met een blijvende handicap psychosociaal en financieel bijstaan.

Vastgoed

Jobs in de regio