G20-top van start met spanningen tussen VS en China

G20-top van start met spanningen tussen VS en China

G20-top van start met spanningen tussen VS en China

Print
We zullen een "verantwoorde en stabiele groei" bevorderen in de Verenigde Staten. Dat verklaarde de Amerikaanse president Barack Obama donderdag in Seoel op een persconferentie in de marge van de G20-top.

Obama gaf aan dat de G20-top moet resulteren in mechanismen om een evenwichtige en duurzame groei in de wereld te bewerkstelligen.

600 miljard

De Verenigde Staten kregen de afgelopen dagen veel kritiek, vooral uit Chinese en Duitse hoek, na de aankondiging van de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, om 600 miljard dollar in de economie te injecteren.

De koers van de dollar kan daardoor in waarde zakken, en dat komt de export van Amerikaanse producten dan weer ten goede. China houdt de waarde van de yuan al jaren laag om de export van Chinese goederen te stimuleren.

"We willen zeker zijn dat we de groei stimuleren bij ons, maar ook in het buitenland, op een stabiele en verantwoorde manier", zo zei Obama donderdag.

Valuta

De staatshoofden en regeringsleiders van de G20, de 19 rijkste industrielanden, komen twee dagen samen in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel. Er zullen ook vertegenwoordigers van de Europese Unie aanwezig zijn.

Op de G20-top wordt onder andere de nasleep van de economische crisis behandeld. De handelsbalansen in de wereldeconomie en de valutastrijd staan hoog op de agenda.

Donderdagochtend was er al een eerste incident. Een vrouw goot een brandbare vloeistof over zich uit, maar de politie kon verhinderen dat ze die in brand stak. De vrouw schreeuwde "moordenaar" en richtte zich daarbij klaarblijkelijk tot de Zuid-Koreaanse president, gastheer van de G20-top.

Nu in het nieuws