Einde WOI herdacht in ons land

Einde WOI herdacht in ons land

Einde WOI herdacht in ons land

Print
Op donderdag 11 november wordt traditioneel Wapenstilstand, het einde van de Eerste Wereldoorlog, herdacht. Dat is nu exact 92 jaar geleden. In Ieper werd rond 11.15 uur de Last Post geblazen aan de Menenpoort ter ere van de soldaten die tijdens WOI vochten en het leven lieten in de Westhoek.

Verschillende nationaliteiten, vooral veel Britten, kwamen vandaag samen in Ieper voor de Poppy Parade ter ere van de slachtoffers van de oorlog. Tegen 11 uur eindigde de optocht aan de Menenpoort. Daar werd om 11.15 uur dan de Last Post geblazen met een regen van rozenblaadjes.

Premier Yves Leterme (CD&V), zelf inwoner van Ieper, kwam het eerste bloemstuk leggen. Ook Vlaams minister Geert Bourgeois, de gouverneur van West-Vlaanderen en de burgemeester van Ieper legden een bloemstuk neer.

Brussel

Ook in Brussel, aan het graf van de onbekende soldaat, is het einde van WOI herdacht. Prins Filip kwam een krans neerleggen aan het graf in Brussel, in naam van zijn vader koning Albert.

Er klonken 21 kanonschoten. Vervolgens groette de prins de oud-strijders van Wereldoorlog II en sprak hij met vertegenwoordigers van patriottische organisaties.

Tussen 1914 en 1918 kostte de Eerste Wereldoorlog aan miljoenen mensen het leven.

MEEST RECENT