Open Vld over Nederlandse les: "Weer losse flodder van Smet"

Open Vld over Nederlandse les: Weer losse flodder van Smet

Open Vld over Nederlandse les: "Weer losse flodder van Smet"

Print
Open Vld is tegen het voorstel van Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a) om leerlingen die onvoldoende Nederlands kennen extra les te laten volgen buiten de schooluren, bijvoorbeeld op woensdagnamiddag of zaterdag. De liberalen hekelen ook de "losse flodders" van Smet.

Open Vld erkent dat er een grote nood is aan extra Nederlandse lessen voor leerlingen van wie de moedertaal niet Nederlands is. Maar de manier waarop Smet dit cruciaal probleem als een losse flodder via jeugdbeleid wil oplossen, lijkt nergens op, aldus voormalig Vlaams onderwijsminister Marleen Vanderpoorten (Open Vld) en haar partijgenote Irina De Knop.

Tekort aan leerkrachten

"Het is bijzonder eigenaardig dat Smet zijn proefballonnetje in de beleidsbrief Jeugd heeft gesmokkeld, terwijl de gebrekkige kennis van het Nederlands bij veel anderstalige leerlingen onmogelijk anders kan worden bekeken dan met een onderwijsbril", zegt Irina De Knop.

Voor Marleen Vanderpoorten lijkt het of Smet helemaal geen oplossing wil voor het probleem. "De minister weet dat hij met zo'n ideetjes in een beleidsbrief heel de onderwijssector op stelten zet. Over zijn voorstel is klaarblijkelijk geen voorafgaand overleg geweest", aldus de Open Vld'ster, die de aankondigingspolitiek van Smet beu is.

Zo is het niet duidelijk of de scholen kunnen kiezen wanneer ze de extra lessen geven of waar de minister leerkrachten gaat vinden in de regio's van Antwerpen en Brussel. Daar is het probleem van gebrekkig Nederlands het grootst, maar daar is ook een groot tekort aan leerkrachten.

Open Vld pleit wel voor gepaste begeleiding en opvolging voor leerlingen die ondermaatse resultaten halen op de taalproef.

MEEST RECENT