Doodrijder studentes Oosterzele krijgt zwaardere straf in beroep

De jongeman die vorig jaar in november drie fietsende studentes doodreed in Oosterzele krijgt een zwaardere straf in beroep. De rechter heeft hem drie maanden effectieve celstraf en drie jaar effectief rijverbod gegeven.

ikerremans

De man kreeg dinsdag zes maanden celstraf, waarvan drie maanden effectief, en vijf jaar rijverbod, waarvan drie jaar effectief.

Dronken

In juni kreeg de doodrijder van de Gentse politierechtbank nog zes maanden celstraf met uitstel en twee jaar effectief rijverbod opgelegd. De familie van de slachtoffers vond deze straf veel te licht en het Gentse parket ging in beroep.

Op 11 november 2009 reed de 23-jarige jongeman met zijn wagen op vier fietsende studenten geneeskunde. Drie jonge meisjes overleefden het ongeval niet, de vierde student raakte lichtgewond. De man reed te snel en had 1,56 promille alcohol in zijn bloed.

De bestuurder moest zich daarop verantwoorden voor het onopzettelijk veroorzaken van de dood van de drie meisjes, voor onopzettelijke slagen en verwondingen aan de jongen en voor alcoholintoxicatie achter het stuur.

Ouders willen signaal

De ouders van de verongelukte meisjes reageren positief op de strafverhoging, maar zijn wel ontgoocheld dat er geen signaal gegeven is. "We zijn tevreden dat het rijverbod verzwaard is, maar we blijven wel ontgoocheld dat de rechtbank geen verband ziet tussen het ongeval en de dronkenschap", zegt Vincent Leus, de vader van een van de slachtoffers.

"De rechters zijn blijkbaar de enige mensen die niet begrijpen dat dit ongeval gebeurd is omdat de bestuurder een hele nacht uit geweest is en te veel gedronken heeft." De ouders wilden ook dat de bestuurder in scholen zijn verhaal ging doen aan andere jongeren, maar de rechter in eerste aanleg ging daar niet op in omdat hij die bevoegdheid niet heeft.

"Ons verzoek naar een alternatieve straf is weggeveegd", zegt vader Jan Vandevelde. Een signaal om jongeren te doen beseffen wat de gevolgen zijn van rijden onder invloed, is er volgens de ouders nog altijd niet.

Vastgoed

Jobs in de regio