George W. Bush brengt memoires uit

De voormalige Amerikaanse president George W. Bush heeft dinsdag 'Decision Points' uitgebracht, zijn memoires waarin hij onder meer opvallende uitspraken doet over de oorlog in Irak en 'waterboarding'.

drombouts

Bush was naar eigen zeggen lange tijd "een dissidente stem" binnen zijn administratie door tegen de oorlog in Irak. "Ik wilde geen geweld gebruiken", zei Bush in een interview met NBC. "Ik wilde diplomatie een kans geven."

Uiteindelijk stemde de toenmalige president in 2003 toch in met een invasie in Irak. "Niemand was zo ontmoedigd en boos als ik toen we geen massavernietigingswapens vonden in Irak", luidt het nog. Net de vermoedelijke aanwezigheid van dergelijke wapens was hét argument om het land binnen te vallen.

Toch wil Bush zich niet verontschuldigen voor die oorlog. "Ik denk niet dat het een verkeerde beslissing was. De wereld is beter af zonder Saddam Hoessein."

De ex-president heeft het ook over de techniek van het waterboarden, waarbij het gevoel van verdrinken wordt opgewekt om verdachten aan de praat te krijgen. Toen de CIA Bush vroeg of ze de techniek mochten toepassen op Al Qaida-leider Khalid Sheikh Mohammed, antwoordde hij "damn right".

"Drie mensen werden 'waterboarded' en ik ben ervan overtuigd dat de beslissing levens heeft gered", zegt Bush in een interview met de Times. Zo zouden aanslagen in de VS en Londen vermeden zijn.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio