Gebrselassie kondigt afscheid aan na marathon New York

Print

Gebrselassie kondigt afscheid aan na marathon New York

Haile Gebrselassie heeft zondag na afloop van de marathon van New York zijn afscheid aangekondigd. De 37-jarige Ethiopiër moest daar geblesseerd opgeven. Zijn landgenoot Gebre Gebremariam won die marathon bij de mannen. De Keniaanse Edna Kiplagat was de beste bij de vrouwen.

"Ik ga stoppen. Laat me een andere job doen", zei Gebrselassie nadat hij na 25 kilometer met knieproblemen uit de wedstrijd moest stappen. De Ethiopiër veroverde in het verleden twee olympische titels op de 10.000 meter (1996 en 2000) en negen wereldtitels. In september 2008 bracht hij in Berlijn het wereldrecord op de marathon op 2.03.59.

Winst voor Ethiopië en Kenia

Terwijl Gebrselassie zijn afscheid aankondigde, won zijn landgenoot Gebre Gebremariam de marathon van New York. Gebremariam werkte de wedstrijd af in 2u08:14 en bleef zo de Kenianen Emmanuel Mutai en James Kwambai voor.

De 31-jarige Keniaanse Edna Kiplagat wist de marathon bij de vrouwen te winnen. Kiplagat werkte de 42,195 kilometer af in 2u28:20 en klopte de Amerikaanse Shalane Flanagan en haar landgenote Mary Keitany. Voor Flanagan, op de Olympische Spelen van Peking nog goed voor brons op de 10.000 meter, was het haar eerste marathon in competitieverband. Ze is meteen de eerste Amerikaanse in de top twee van de marathon van New York sinds 1900.

Chileense mijnwerker geeft op

Edison Pena, één van de 33 Chileense mijnwerkers die twee maanden lang vastzaten, liep de marathon ook uit.

Meer sportnieuws