"Enkel goede bedoelingen bij misdaadgeld voor begroting "

Enkel goede bedoelingen bij misdaadgeld voor begroting

"Enkel goede bedoelingen bij misdaadgeld voor begroting "

Print
Ontslagnemend minister van Begroting Guy Vanhengel (Open Vld) ziet geen graten in het feit dat de federale regering onterecht 115 miljoen euro misdaadgeld heeft gebruikt om het gat in de begroting van 2009 te dichten. "Er kan een juridische discussie zijn die moet uitgeklaard worden, maar de bedoeling was alleszins goed en er is niks verloren gegaan", verklaarde Vanhengel zondag in 'De Zevende Dag'.

Onlangs pakte De Tijd uit met het bericht dat de federale regering 115 miljoen euro misdaadgeld illegaal heeft gebruikt om de begroting van 2009 op te smukken. De krant baseerde zich daarbij op een onderzoek van het Rekenhof. Het ging om in beslag genomen gelden die nog niet door een rechtbank verbeurd waren verklaard.

Minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) en ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V) relativeerden het bericht en benadrukten dat er geen sprake was van illegaliteit of fraude.

Volgens minister van Begroting Vanhengel gaat het om een "technische discussie" waarop de federale regering een "gezamenlijk antwoord" zal formuleren. Volgens Vanhengel hebben degenen die de beslissing hebben genomen, gehandeld als een "goede huisvader".

"Als je een pak geld, veel meer dan gebruikt is geweest om het tekort te dekken, hebt staan op een rekening van de overheid, is het wat gek om dat geld te laten staan en langs de andere kant te moeten gaan lenen aan hogere rentevoeten."

.

Nu in het nieuws