SK Berlare zet spelertjes en supporters in voor verkeersveiligheidsacties

Zondagmorgen werden aan het terrein van vierde nationaler SK Berlare en aan de school Ten Berge merkwaardige foto's getrokken: jonge voetballertjes, een scheidsrechter, supporters en een politieagent die ijveren voor meer verkeersveiligheid. SK Berlare wordt hiermee een voorbeeld voor andere sportclubs, zegt ook de Vereniging voor Verkeersveiligheid.

Keppens NIco

"Kinderen leren veilig verkeersgedrag op school. De ouders en de clubs waar ze lid van zijn kunnen hier ook een belangrijke rol in vervullen", legt SK-manager Bert De Meyer het opzet uit. Beroepshalve is hij adviseur om in scholen verkeersveiligheid te promoten. Het was dan ook bijna logisch dat hij dit ook bij SK zou doen.

Als eerste activiteit is er een posteractie waarop men twee slogans wil uitdrukken: 'Wie verkeersregels respecteert Scoort' en 'In het verkeer zijn we allemaal kapiteins. Geef het goede voorbeeld'. Dit leverde beelden op van voetballertjes, allen met een kapiteinsband, die stoppen bij rood licht en die worden aangemoedigd als ze veilig het zebrapad volgen. De posters worden verspreid bij de eigen leden, naar andere sportclubs uit de eigen gemeente en ook daarbuiten. "De bedoeling is elk jaar een ander thema aan te snijden. Maar het blijft niet bij posters. Zo willen we al wie met de auto naar het plein komt, aanzetten om de gordel te gebruiken. We zullen ook aandringen om meer met de fiets te komen, om met minder wagens op verplaatsing te gaan, om een 'bob' te voorzien wanneer men komt supporteren, of bij bevoegde instanties aandringen om de weg naar het terrein veilig te maken", verduidelijkt De Meyer. Er waren toch wat supporters en ouders opgedaagd om hun medewerking te verlenen. "Het is goed dat een sportclub ook daar aandacht aan besteed", vond Vicky De Decker, moeder van een van de jonge voetballertjes.

De club stapt hiermee in het opzet van de Vereniging voor Verkeersveiligheid. "Minister Crevits gaf dit jaar geld voor acties naar senioren en naar sportclubs", legt coördinator Karla Groen uit. "Voor de sportclubs werkten we vooral via koepelorganisaties. Volgend jaar willen dat we meer via de clubs zelf doen.

SK Berlare kan daarbij zeker als voorbeeld dienen." De Vereniging kan acties steunen onder meer door voor fluohesjes te zorgen, met drukwerk of zelfs om mee te ijveren om een 'trage weg' naar sportterreinen terug open te stellen.

Nico Keppens

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio