Fabriekshallen van melkerij worden tot lofts verbouwd

Fabriekshallen van melkerij worden tot lofts verbouwd

Fabriekshallen van melkerij worden tot lofts verbouwd

Print
Lier - De hoeves en fabriekshallen van de leegstaande melkerij Sint-Clemens in Lier worden gerenoveerd. Er komen in totaal tien wooneenheden.
Aan Anderstad in Lier maakte nv Sint-Clemens tot vorig jaar zuivelproducten onder de merknamen Bonilac en Babymel. Sindsdien staat, op één hoeve na, de site leeg en te verkommeren. Daaraan komt binnenkort een eind nu negen gezinnen het hele domein hebben gekocht. "We komen hier allemaal zelf wonen", onderstreept Patrick Andries, een van de nieuwe eigenaars.

"De drie hoeves worden gerestaureerd. Ook de twee bedrijfshallen waaronder de bottelarij zullen we renoveren en ombouwen tot zeven lofts. Het volledige uitzicht van de site blijft op enkele details na dus volledig bewaard. We respecteren hierbij de geschiedenis van dit industrieel erfgoed. We hebben trouwens de voorbije maanden meermaals overlegd met de stad Lier en dienst Onroerend Erfgoed", stelt Andries.

De oude melkerij ligt te midden van natuurgebied. Bij Natuurpunt heerst dus enige onrust. "Die onrust is geheel onterecht", redeneert Patrick Andries.
"Deze hele site is op het gewestplan ingekleurd als industriegebied klasse II, wat vervuilende industrie inhoudt. Er is hiervoor nog een vergunning tot 2036. Dankzij ons project verdwijnt hier de industrie en komen er woongelegenheden in de plaats."

"De grote vijver behouden we. Natuurpunt heeft die trouwens van ons kunnen kopen, maar ging op dat aanbod niet in. Op initiatief van het stadsbestuur zullen we binnenkort met Natuurpunt aan tafel gaan zitten om enkele afspraken te maken. Dat zou dan kunnen gaan over faciliteiten om vogels te spotten of over georganiseerde wandelingen. Op vraag van de stad zijn we trouwens bereid om een driehonderd meter lange zogenaamde trage weg langs de Schollebeek weer op te stellen", vertelt mede-eigenaar Geert De Borger.

De negen eigenaars moeten de stedenbouwkundige vergunning nog aanvragen en hopen tegen 2014 hun woonproject te realiseren. De stad Lier lijkt het project wel genegen. "Industrie maakt plaats voor wonen. Dat is alleszins een spectaculaire verlaging van de belasting op dit hele gebied", meent schepen van Ruimtelijke Ordening Guido Van den Bogaert (CD&V).

Chris VAN ROMPAEY
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio