Klacht over koersmanipulatie aandeel Nationale Bank

Klacht over koersmanipulatie aandeel Nationale Bank

Klacht over koersmanipulatie aandeel Nationale Bank

Print
Advocaat Laurent Arnauts van het kantoor-Modrikamen heeft voor zijn klant Jacques Van Der Gucht klacht ingediend tegen de Belgische staat voor koersmanipulatie in het aandeel van de Nationale Bank van België.

Arnauts viseert een koersdaling van het aandeel met 40% tussen april 2007 en april 2009. Volgens hem kon dit alleen door de medewerking van de Belgische staat. Die heeft 50% van de aandelen van de Nationale Bank in handen, de andere helft is via de beurs verspreid onder het publiek.

In een aantal transacties in 2008 en 2009 werden zo'n 60.000 aandelen van de Nationale Bank verhandeld. Dat komt overeen met 15% van het kapitaal van de bank en 30% van de vrij verhandelbare aandelen. Met zo'n volume kunnen dit alleen aandelen van de overheid zijn, aldus Arnauts.

Volgens Arnauts heeft de overheid haar aandelen verhuurd aan een belegger. Die gebruikte ze om op een koersdaling van het aandeel te speculeren in de hoop ze later tegen een goedkopere prijs weer te kunnen inkopen en ze dan weer aan de overheid over te maken en de winst op zak te steken. De overheid zou voor haar diensten een huurprijs kunnen krijgen.

"Uit de actualiteit van de laatste dagen blijkt dat de Belgische staat inbeslaggenomen misdaadgeld opgenomen zou hebben om de begroting op te smukken. Dit doet vermoeden dat men tot veel in staat was", aldus Arnauts.

Een uitlening van aandelen zou ook verklaren waarom er geen transparantiemelding is gedaan. Die moet gebeuren telkens een aandeelhouder een bepaalde wettelijke percentage overschrijdt.

De onderzoeksrechter die de zaak zal behandelen, moet nog aangeduid worden.

JVG

.

Nu in het nieuws