Kappingen in natuurgebied de Kwarekken creëren permanente open plekken

Print
Westerlo - In opdracht van de Vlaamse Landmaatschappij begonnen recent kapwerken in natuurgebied de Kwarekken in Westerlo. Bedoeling is om definitieve open plaatsen te creëren.
Het gebied Kwarekken, een natuurgebied van 61 hectare groot, bevindt zich tussen de steenweg van Westerlo naar Zoerle-Parwijs en de Grote Nete.

Er komen 5 open plekken, verspreid over het ganse gebied. De eerste fase, het kappen, is al begonnen. Vooral in de zone rondom het ven, in het zuidwesten van de Kwarekken, is dat goed zichtbaar. Die open ruimte wordt 1,95 hectare groot. De totale oppervlakte van de andere open plekken bedraagt 2,75 hectare. Op diverse plekken zijn exoten, zoals de Amerikaanse eik, gerooid.

In een volgende fase worden houtopslag, stronken en takken verwijderd. Als daarna de strooisellaag is afgevoerd, kan op daar de oorspronkelijke heidevegetatie terugkeren.

Ook de omgeving van het ven wordt dus open gekapt. Hierdoor ontstaat een betere waterinfiltratie naar het ven waardoor het niet meer zo snel droogvalt. Later wordt het ven zelf hersteld.

De open plekken in het bos hebben een grote ecologische waarde en bevorderen de biodiversiteit in het gebied.

Het creëren van de open plekken is een maatregel van het bosbeheerplan en het inrichtingsplan Landinrichtingsplan Beeltjens-Kwarekken.

Het volledige inrichtingsplan bekijken?

http://www.demerodeonline.be/SiteCollectionDocuments/project/INRICHTINGSPLAN %20BEELTJES%20-%20KWAREKKEN%20%28volledig%29.pdf

Jan SPRUYT
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio