FIFA perkt handel in jonge Afrikaanse voetballers in

Print
De Internationale Voetbalbond FIFA heeft een Transfer Matching Systeem ingevoerd. Het TMS verzamelt op dertig punten informatie over een voetballer. Voordat een transfer van een speler wordt erkend, moeten de gegevens van beide clubs met elkaar overeenkomen.

"Dat betekent dat jonge voetballers, sinds deze procedure in werking is gesteld, niet meer de ene club voor de andere kunnen inruilen zonder een spoor achter te laten", zegt Alain Malan, sportconsultant in Abidjan. "Een speler moet meerderjarig zijn of toestemming hebben van zijn ouders, en hij moet toestemming hebben van de nationale federatie."

"Clubs die jonge spelers rekruteren voor een koopje, met de bedoeling om ze voor veel meer geld door te verkopen, moeten hun beleid herzien", zegt Malan.

Volgens de nieuwe FIFA-richtlijn, zal TMS transfers van jonge spelers die niet behoren tot een club die geregistreerd is bij de nationale federatie, niet meer toestaan. En de federaties zijn nu betrokken bij het volgen van transfers.

Emmanuel Koffi, een agent in Abidjan, zegt dat het einde van de handel in jonge Afrikaanse voetballers in zicht is. "En het einde van de wilde uittocht van jong talent."

"We hebben heel lang gewacht op dit soort maatregelen", zegt Eric Kacou, hoofd communicatie van de FIF, de Ivoriaanse voetbalfederatie. Hij schat dat jaarlijks tien tot vijftien jonge voetballers Ivoorkust verlaten. "We hebben hierover met de clubs gesproken en er zullen niet langer voetballers uit ons land vertrekken buiten het huidige systeem om."

Meer sportnieuws