Strijd tegen illegale software brengt 670.000 euro op

Strijd tegen illegale software brengt 670.000 euro op

Strijd tegen illegale software brengt 670.000 euro op

Print
Belgische bedrijven hebben in de eerste zes maanden van 2010 bijna 945.000 dollar (zowat 670.000 euro) moeten neertellen omdat ze betrapt werden op het gebruik van illegale software. Dat is bijna evenveel als voor het volledige jaar 2008.

De Business Software Alliance (BSA) - die de belangrijkste softwarehuizen vertegenwoordigt - voerde de gerechtelijke acties tegen illegaal softwaregebruik nog op. Voor het vierde opeenvolgende jaar nemen het aantal juridische acties en de totale kostprijs voor de bedrijven toe.

Het aantal meldingen van piraterij in Belgische bedrijven steeg met meer dan 70% ten opzichte van 2009. Op basis van deze meldingen werden er in verschillende Belgische ondernemingen acties ondernomen, in totaal 12% meer dan vorig jaar.

De gemiddelde kostprijs voor bedrijven illegale software gebruiken loopt op tot 63.000 dollar (zowat 45.000 euro). Dat bedrag omvat de aankoopwaarde van de licenties voor de illegale software en de schadevergoedingen die werden betaald als minnelijke schikking. Deze schadevergoedingen bedragen tot 2 keer de waarde van de piraatsoftware.

BSA schat dat een op vier softwarepakketten in Belgische bedrijven nog steeds zonder wettelijke licentie wordt geïnstalleerd.

Geen fraude

Volgens gedelegeerd bestuurder Karel Van Eetvelt van de kmo-organisatie Unizo gaat het lang niet altijd om bewuste fraude. Meer dan 60% van de overtredingen zijn het gevolg van een gebrek aan informatie of om onachtzaamheid", zegt hij.

Unizo kant zich dan ook tegen inbeslagnames of verzegelingen van software bij de controles van BSA.

JVG

.

Nu in het nieuws