Elke maand eerste communie

In de Genkse parochie Bret-Gelieren kunnen kinderen vanaf januari elke maand hun communie doen. De parochieraad wil zo een overvolle kerk vermijden. Andere parochies kijken intussen nieuwsgierig toe.

kscherpenberg

In Bret-Gelieren zullen voortaan de kinderen hun communie niet meer vieren op Hemelvaartsdag, maar op een gewone zondag in de maand. "Kinderen kunnen zich inschrijven voor vieringen op elke derde zondag van de maand", zegt pastoor Marcel Kuppens.

Door een betere spreiding van de communicanten is het probleem van een overvolle kerk op Hemelvaart opgelost. Tijdens deze communievieringen met maximaal 10 kinderen, zal er ook plaats blijven voor de vaste kerkgangers.

Het idee van de spreiding komt van de parochie zelf. Maar het bisdom vraagt al een tijdje om de communieviering te versoberen. "Dan valt de waarde van de communie meer op", zegt Ria Thaens, verantwoordelijke voor de catechese van het bisdom Hasselt. "Als je de groep communicanten spreidt, dan wordt de viering sowieso eenvoudiger."

Of de splitsing navolging krijgt, is nog niet duidelijk. "Maar andere parochies kijken wel geïnteresseerd toe. Ze willen weten of het lukt."

CN/LC

Archiefbeeld