Brandweer behoedt visbestand Kleine Nete voor mazoutbad

Brandweer behoedt visbestand Kleine Nete voor mazoutbad

Brandweer behoedt visbestand Kleine Nete voor mazoutbad

Print
Herentals - De snelle reactie van natuurwachter Eddy Vercammen en van de Herentalse brandweer heeft de Kleine Nete behoed voor een fikse mazoutvervuiling.

Dinsdagvoormiddag rond 10.30 uur verwittigde Eddy Vercammen van het Agentschap voor Natuur en Bos de Herentalse brandweer omdat er op de Kleine Nete, tussen het Bloso-sportcentrum en verder stroomafwaarts richting Vorselaar, olievlekken op het water dreven.

De brandweer rukte onmiddellijk uit en dat snelle optreden voorkwam dat de zuiverste rivier van Vlaanderen een flinke mazoutinjectie kreeg. “Het ging om mazoutvervuiling die afkomstig was uit een rioleringsbuis die in de Nete uitkwam en die het regenwater van op de Olympiadelaan wegleidt. We hebben onmiddellijk de Civiele Bescherming bijgevraagd”, zegt brandweerofficier Sus Meulemans.

De brandweer blies een rubberen ballon op in de monding van de rioolbuis op de linkeroever van de Nete en verwittigde de collega’s van Grobbendonk, die aan de watermolen twee dammen legde om de vervuiling tegen te houden.

Politie en brandweer vermoeden dat de mazout in de riolering terecht kwam door een lekgeslagen tank van een vrachtwagen. “Langs de Olympiadelaan hebben we een grote mazoutvlek gevonden”, zegt Sus Meulemans. “Heeft men diesel willen stelen uit de vrachtwagentank, of ging het om een ongeluk? Feit is dat de mazout is weggelopen in de riool.” De civiele bescherming haalde de rioolput leeg. Nadien werd er detergent in de riool gespoten en werd er water doorgejaagd om de restanten te verdunnen. Door het alerte optreden bleef de vervuiling beperkt.

Marc HELSEN

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio