De Wever: "12 november geen deadline"

Bart De Wever ziet volgende week vrijdag, 12 november, niet als een ultieme deadline. Op die dag zouden simulaties van de verschillende voorstellen voor de financieringswet bekend worden gemaakt. Volgens de voorzitter van N-VA weten we dan uiteindelijk waar iedereen naartoe wil en dringen fundamentele keuzes zich op.

kscherpenberg

Het stemmenkanon zit woensdag opnieuw rond de tafel met Elio Di Rupo, de voorzitter van de Franstalige socialisten.

Zijn eerste ontmoeting met het PS-kopstuk sinds het einde van de onderhandelingen, in aanwezigheid van bemiddelaar Vande Lanotte, bestempelt de N-VA'er als "zeer hartelijk".

"Wetstraat interesseert me niet"

De Wever benadrukt dat de huidige politieke impasse niet erger is dan die van 2007. Volgens hem was er destijds geen millimeter vooruitgang. Nu zouden al een aantal zaken verworven zijn: "Het 'non' is doorbroken".

De voorzitter van N-VA beseft wel dat als er na de simulaties nog geen akkoord is, men "niet eeuwig bemiddelaars" op pad kan blijven sturen.

"De Wetstraat 16 interesseert mij niet, wel hervormingen op gang brengen", klonk het op Radio 1. "Dat is een historisch verschil met vroeger, toen de Vlamingen in ruil voor de '16' akkoord gingen met het status quo. De Franstaligen zijn dat niet gewoon en dat weegt op de onderhandelingen."

MEER OVER Bart De Wever