Vlaamse leerkrachten op joodse scholen trekken aan de alarmbel

De censuur op joodse scholen in Antwerpen gaat een stuk verder dan het inkleuren van armen en buiken. Drie anonieme leerkrachten van de gesubsidieerde Jesode Hatora-school in Antwerpen trekken aan de alarmbel.

jrosquin

De bal ging aan het rollen na een artikel van vorige week in Gazet van Antwerpen waarin het verhaal werd gebracht van hoe schoolboeken in joodse scholen gecensureerd worden. Rechtstreekse aanleiding voor de drie leerkrachten om voor de allereerste keer naar buiten te treden met hun verhaal zijn enkele uitspraken van de hoofdredacteur van Joods Actueel Michael Freilich op de regionale zender ATV afgelopen zondag.

Freilich zei dat de censuur vooral in privéscholen plaatsvond, en dat hij de indruk heeft dat de joodse scholen de laatste tijd meer openheid aan de dag leggen.

Scherper dan ooit

“Dat klopt niet”, zeggen de leerkrachten. “Wij zijn een gesubsidieerde school met honderden leerlingen en bij ons is de censuur scherper dan ooit.”

De leerkrachten beseffen dat ze hun job op het spel zetten door in de openbaarheid te treden. Maar dat deert hen niet. “Wij zullen waarschijnlijk uitgescholden worden voor antisemiet”, zegt een van hen. “Maar dat zijn we hoegenaamd niet. Anders gaven we toch niet al zo lang les op een joodse school?”

Toekomstkansen

“Ik kan er gewoon niet meer mee leven dat ik meedraai in een systeem dat de toekomstkansen van kinderen en jongeren doelbewust inperkt”, zegt een andere. “Door de censuur worden de jongeren beknot in hun kansen op de arbeidsmarkt of in het hoger onderwijs.”

Smet nodigt leerkrachten uit

Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a) kon en wou gisteren op geen enkele van de uitlatingen van de anonieme leerkrachten reageren. “Wij willen hen wel uitnodigen voor een gesprek”, zegt woordvoerder Jeroen Janssens. “Zo kunnen zij bij ons hun klachten en hun standpunten kenbaar maken, en kunnen wij kijken of extra maatregelen nodig zijn.”

De drie leerkrachten zijn erg opgetogen over de uitnodiging van de minister. “Wij hebben deze problematiek al heel vaak aangeklaagd, maar kregen telkens het deksel op de neus. We zijn blij dat we na zoveel jaren eindelijk gehoord zullen worden.”

KoVe

Lees het hele artikel in de dinsdagkrant van Gazet van Antwerpen

Lees ook: Extreme censuur in joodse scholen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners