"Mulisch laat imposante stempel achter"

Zonder enige twijfel heeft de zaterdagavond overleden Harry Mulisch een imposante stempel achtergelaten op de hedendaagse Nederlandstalige literatuur. Dat zei Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege zondagavond.

drombouts

Generaties lezers hebben, al dan niet via schoolliteratuurlijsten, kennisgemaakt met werken als 'Het stenen bruidsbed' en 'De Aanslag'. 'De veelzijdige Mulisch durfde te avonturieren in genres", reageert Schauvliege op het overlijden van de Nederlandse schrijver.

Bovendien waren zijn werken volgens de Vlaamse minister vaak een intellectuele zoektocht. "Met zijn uitgepuurde stijl liet hij elke lezer moeiteloos toe tot zijn boeken."

"Voor mij blijft zijn opus magnum 'De Ontdekking van de Hemel' een mijlpaal in de Nederlandstalige literatuur. Dit ingenieus opgebouwde boek zou ik nooit gemist willen hebben", aldus Schauvliege.

"Volstrekt uniek"

Schrijver Joost Zwagerman zegt dat Mulisch "door sommige mensen werd ervaren als arrogant. Maar hij was juist enorm aimabel en benaderbaar. Uitspraken die hij over zichzelf deed, waren zelfspot en ironisch, al zag niet iedereen dat." Zwagerman noemt zijn werk "volstrekt uniek en oninwisselbaar".

Schrijfster Tessa de Loo stelt dat Mulisch het "zichzelf en zijn lezers nooit gemakkelijk maakte. Hij bleef continu literair experimenteren." Zij vraagt zich echter af of Mulisch over honderd jaar nog gelezen wordt. "We koesteren in Nederland onze auteurs veel minder dan in andere Europese landen."

Jeroen Krabbé en Mark Rutte

Jeroen Krabbé, die zijn boek 'De ontdekking van de hemel' verfilmde, noemt Mulisch "de keizer van de Nederlandse literatuur. Het was een aardige, heel toegankelijke man."

De Nederlandse premier Mark Rutte spreekt van "een groot verlies voor Nederland en de Nederlandse literatuur. We zijn allemaal met hem opgegroeid. Hij was als een goede bekende voor veel mensen. Van de boekenlijst op school tot het succes van zijn prachtig verfilmde romans".

Rutte beschouwt het als een grote prestatie dat iemand uit zo'n klein taalgebied erin slaagde over de hele wereld gelezen te worden.