Schrijver Harry Mulisch (83) overleden

De Nederlandse schrijver Harry Mulisch is zaterdagavond op 83-jarige leeftijd overleden. Hij stond bekend om zijn grootse literaire oeuvre en wordt aanzien als één van de grootste Nederlandse naoorlogse schrijvers. Mulisch stierf aan de gevolgen van longkanker. Hij werd 83.

kscherpenberg

De Nederlandse schrijver werd in 1927 geboren in Haarlem. Zijn moeder was joods en zijn vader, Karl Viktor Mulisch, kwam oorspronkelijk uit Oostenrijk-Hongarije. De opvoeding van de kleine Mulisch werd voor een groot deel bepaald door de huishoudster, door wie hij deels in het Duits werd grootgebracht.

Lees ook rouwregister

Zoon van collaborateur

In de jaren dertig scheidden Alice en Karl Mulisch. Harry bleef bij zijn vader wonen. Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werkte Mulisch' vader in opdracht van de Duitsers. Dat zorgde ervoor dat zowel Mulisch als zijn moeder uit de handen van de Duitsers bleven. Mulisch' overige familie aan moederskant overleefde de Holocaust niet.

De vreemde positie waar Mulisch zich in bevond, als zoon van een collaborateur en een joodse vrouw, was bepalend voor zijn latere literaire werken, waarin de grens tussen goed en kwaad meerdere malen wordt afgetast. Enkele boeken van de hand van Mulisch zijn 'De elementen', 'De ontdekking van de hemel' en 'Het Zwarte Licht', waar Mulisch de Bijenkorf Literatuurprijs voor kreeg.

Teken het online "Mulisch laat imposante stempel achter"

Zijn bekendste roman is 'De aanslag', die ook verfilmd werd door Fons Rademakers. 'De Aanslag' vertelt het verhaal van Anton Steenwijk die zijn ouders verliest nadat die beschuldigd werden van de aanslag op een NSB'er. Antons verdere leven staat in het teken van zijn zoektocht naar het hoe en waarom van die gebeurtenissen.

P.C. Hooftprijs

In 1971 trouwde Mulisch met Sjoerdje Woudenberg. Zij kregen twee dochters, Anna en Frieda. Tot voor kort woonde Mulisch samen met zijn vriendin Kitty Saal met wie hij op 65-jarige leeftijd een zoon kreeg. Zijn zoon Menzo is nu 17.

Mulisch werd meerdere malen met literatuurprijzen bekroond. Zo ontving hij in 1977 de P.C. Hooftprijs voor zijn complete oeuvre. Hij werd vaak ook genoemd als grote kanshebber op de Nobelprijs voor literatuur. Naast Gerard Reve en Willem Frederik Hermans werd Mulisch aanzien als één van De Grote Drie van de Nederlandse naoorlogse literatuur.

Vorig jaar werd longkanker bij hem vastgesteld. Mulisch overleed zaterdagavond. Hij werd 83.

Bekijk deze video