Gerecht ondervraagt vrouw die geld kreeg van Vangheluwe

Een vrouw die als kind jarenlang misbruikt is door een priester en zeker twee keer geld heeft ontvangen van Roger Vangheluwe, wordt volgende week ondervraagd.

wverhaert

"Wij hebben verschillende keren gebeld naar Vangheluwe en hij zei voortdurend: 'Ik ga zien wat we kunnen doen'. Dan hebben we zwijggeld gekregen. Eerst in een enveloppe tussen kaarten op mijn naam. En dan heeft hij twee keer op mijn rekening gestort. Ja, als hij in Westvleteren zat. Je moet maar durven", aldus de vrouw, die anoniem wil blijven, in een interview met vtm.

Ze werd als tiener misbruikt door een pedofiele priester, die achteraf ook haar vader blijkt te zijn. De man gaf les aan haar en is intussen overleden.

In de jaren '90 ging de vrouw met haar verhaal aankloppen bij Roger Vangheluwe, toen bisschop van Brugge en overste van de priester. De vrouw wist op dat moment niet dat Vangheluwe zijn neefje had misbruikt en alles stil wilde houden.

De dame zegt altijd te hebben gehoopt op een positief signaal vanuit de Kerk, maar na de uitspraken van aartsbisschop Léonard, die zei dat het geen zin heeft om hoogbejaarde pedofiele priesters nog te berechten, is alle hoop weg.