Chinese CHTC bezoekt Opel Antwerpen

Een Chinese kandidaat-overnemer heeft de Opel-fabriek in Antwerpen bezocht. Ze vergaderden ook met de vakbonden en enkele Europarlementsleden. Bedoeling is om de druk op General Motors op te voeren. Volgende week is er nieuw overleg.

wverhaert

De vergadering werd bijgewoond door vakbondsafgevaardigden Rudi Kennes (ABVV) en Luc Van Grinsven (ACV), Europarlementsleden Frieda Brepoels (N-VA), Bart Staes (Groen!), Derk Jan Eppink (LDD) en afgevaardigden van hun collega's Verhofstadt, Sterckx en Belet.

De Chinese investeerder toont nog steeds grote interesse in Opel Antwerpen, wat volgens de bonden duidelijk blijkt uit het bezoek aan de fabriek en een investering van 600 miljoen euro, waartoe CHTC zich bereid toont. De Chinezen zouden ook de nodige kredietgaranties bekomen hebben.

Ondertussen is ook juridisch advies ingewonnen, dat Bart Staes als tussenpersoon zal overmaken aan de bonden en dat mogelijk kan uitmonden in een klacht bij de Europese Commissie. Uit dat juridisch advies zou immers blijken dat GM bepaalde onderdelen van de Europese concurrentiewetgeving niet toepast.

Staes vond het jammer dat de Vlaamse regering vrijdagnamiddag niet mee rond de tafel zat, maar zal een verslag overmaken aan de betrokken ministers.