Antwerpen beboet drugskopers

Ondanks de inspanningen van politie, stadsbestuur en parket in de strijd tegen drugsoverlast in Antwerpen-Noord, blijft de toestand zorgwekkend. Daarom beslisten stad, politie en parket om extra te focussen op drugskopers.

Sacha Van Wiele

Sinds 2009 lag de klemtoon van de repressieve aanpak vooral op de aanbodzijde van de markt. Dealers werden systematisch aangehouden en vervolgd door het parket. Die aanpak blijven stad, politie en parket onverminderd voortzetten. Maar de vraagzijde van de markt zal ook aangepakt worden. Het koperspubliek is zeer ruim en divers en beperkt zich niet tot lokale bewoners. Kopers komen uit binnen- en buitenland. Een strengere aanpak moet hen ontraden om nog langer naar Antwerpen af te zakken in hun zoektocht naar drugs.

Lik-op-stukbeleid

Bovenop de nultolerantie ten aanzien van dealers, wil het stadsbestuur nu ook een effectiever lik-op-stukbeleid uitwerken ten aanzien van de kopers. Hun zoektocht naar drugs veroorzaakt onaanvaardbare overlast voor de buurt. Ze hangen rond in portalen van privépersonen of kleinhandelaars, verhinderen de doorgangen op straat, zoeken contact met winkelklanten, doen aan geldhandel op straat, en veroorzaken luidruchtige discussies en onenigheid tijdens het gemarchandeer.

Daarom legt het stadsbestuur in december aan de gemeenteraad een voorstel voor dat het mogelijk maakt om potentiële kopers een administratieve boete tot 250 euro op te leggen. In tussentijd zal er ten aanzien van potentiële kopers die de openbare rust daadwerkelijk verstoren nultolerantie worden toegepast: zij zullen altijd en zolang de omstandigheden het vereisen bestuurlijk worden aangehouden.