1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Tsunami Indonesië eist al 408 levens, vulkaan barst weer uit

Afgelopen maandag werd Indonesië getroffen door een dodelijke tsunami. Er zijn nu al meer dan 400 dodelijke slachtoffers geteld. Ongeveer 303 anderen zijn nog steeds vermist. Tot overmaat van rampt heeft de vulkaan Merapi vrijdag opnieuw hete as en lava gespuwd.

ikerremans

De getroffen eilanden zijn moeilijk bereikbaar, waardoor de reddingsoperaties moeilijk verlopen. Verschillende vissersdorpen werden van de kaart geveegd door golven van meer dan drie meter hoog.

Er zijn nu al 408 doden, maar volgens een overheidsverantwoordelijke kan de dodentol nog verder oplopen tot 500. "Het is waarschijnlijk dat twee derde van de vermiste personen overleden zijn", zo luidt het.

De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono bracht afgelopen donderdag een bezoek aan de getroffen gebieden. Bijna 13.000 mensen verblijven momenteel in tijdelijke kampen nadat hun huizen vernield werden door de tsunami.

Merapi

De natuur houdt deze week lelijk huis in Indonesië, want vrijdag is de vulkaan Merapi opnieuw uitgebarsten. Drie dagen na de dodelijke uitbarsting van dinsdag, waarbij 34 mensen omkwamen, heeft de vulkaan opnieuw hete as en lava gespuwd. Voorlopig is er geen informatie over enige gewonden.

Dorpelingen die het bevel negeerden om in de noodkampen te blijven en die naar hun velden trokken om te werken, konden ontkomen aan de hete assen van de vulkaan.