Vijfde generatie neemt gebakkraam Storms over

Print

Vijfde generatie neemt gebakkraam Storms over

Lier - De smoutebollen en de warme rek van Suiker- en gebakkraam Storms-Thijs uit Kessel zijn een begrip in de regio. Met Tom Thijs (38) en Kim Geeraerts (38) staat sinds kort de vijfde generatie aan het roer van dit familiebedrijf.
"Het was Franciscus Storms uit Berlaar die in 1884 met warme rek op de jaarmarkten van Pulle en Pulderbos ging staan. Zijn zoon August, een onderwijzer, volgde hem op. Van hem weten dat hij sinds 1905 met zijn suikerkraam ook op de halfvastenfoor in Herentals stond. Zijn dochter Marie, mijn grootmoeder, hielp hem al vanaf 1919. Zij was toen elf", vertelt Tom Thijs.

Het vervoer gebeurde helemaal in het begin met een paard, dat bij een boer gehuurd werd. Later werd een stootkar gebruikt. Pas vanaf 1920 kwam er een echte kermiswagen bij te pas. Een auto werd pas vanaf 1948 gebruikt. Marie Storms werd in 1971 opgevolgd door haar zoon Roger Thijs en zijn echtgenote Betsy Bellekens. Zij geven nu de fakkel officieel aan hun zoon Tom en echtgenote Kim door.

Tom en Kim maken nog steeds de warme rek op dezelfde manier als Franciscus Storms. "Het recept is altijd een geheim van de familie gebleven. Warme rek is bovendien niet overal in Vlaanderen bekend en nog maar heel weinig foormensen maken het. Warme rek kan je immers niet met een machine maken: je moet alles manueel doen, waardoor het dus erg arbeidsintensief is." In de jaren twintig van de vorige eeuw is de familie Storms ook met de verkoop van smoutebollen begonnen. "Vooral voor onze smoutebollen zijn we nu zeer gekend. Ook die bereiden we nog altijd op ambachtelijke wijze, met ander woorden we draaien de smoutebollen met een lepel. En net als voor de warme rek gebruiken we voor de smoutebollen een oud familierecept", vertelt Tom.

De familie Thijs bezit twee gebakkramen. Die vind je terug op zowat alle kermissen in de driehoek Kontich-Herentals-Heist-op-den-Berg. Vanaf vrijdag 5 november staat het gebakkraam op de Novemberfoor in Lier. Normaal staan we vlak bij het Felix Timmermansplein, maar dit en volgend jaar vindt de kermis plaats op de parking Gasthuisvest. Ik geloof in die locatie, althans voor de weekends en de woensdagen, maar ik vrees het ergste op de weekdagen. Er is daar immers geen passage", besluit Tom.

Chris VAN ROMPAEY

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio