Mensen met psoriasis worden verwend bij de kapper.

Vrijdag 29 oktober is het ‘Wereld Psoriasis Dag’. Deze niet besmettelijke ziekte treft 1 op de dertig Belgen. Om hen te steunen kunnen honderd mensen met psoriasis zich gratis laten verwennen bij 10 kapsalons in België.

Kapsalon Metamorfose in Merksem neemt het voortouw in de provincie Antwerpen.

Mensen met psoriasis hebben het niet altijd even makkelijk. Door de huidziekte hebben ze plekken op het hoofd en het lichaam waar dikke huidschilfers op zitten. Dankzij de komst van nieuwe, terugbetaalde, behandelingen kunnen de plekken doeltreffend onder handen genomen worden.

Psoriasis kan nog altijd niet genezen worden, maar de symptomen zijn wel onder controle krijgen. Om de ziekte onder de aandacht te brengen organiseert de Vlaamse Psoriasis Liga een nationale actie 'Happy Hair'.

Peter Van Stijvoort van kapsalon Metamorfose aan de Ringlaan heeft geen moment getwijfeld om mee te doen aan de actie. ‘Ik heb een aantal klanten met psoriasis die me op de hoogte brachten van de actie. Ik heb contact opgenomen met de liga en zag geen enkele reden om niet in te stappen in het project. We merken dat er dikwijls toch nog een taboe rust op de ziekte, terwijl dit absoluut onterecht is. De kappersbeurt is niet echt anders dan bij de andere klanten. Iedereen krijgt hier eerst een relaxerende hoofdmassage terwijl het haar gewassen wordt. We werken wel met een speciale shampoo die extra hydraterend is”.

Vooroordelen verminderen.

Els Verwerft kwam uit Heist-op-den-Berg naar Merksem voor een knipbeurt .

Haar zoon woont in Kapellen en zo combineert ze de trip met een bezoek aan de familie. “Ik vind dit echt een tof initiatief en hoop dat de actie zal helpen om de ziekte meer onder de aandacht te brengen. Ik merk wel dat meer en meer mensen de ziekte beginnen te kennen. Ik heb al sinds ik in het vierde studiejaar zat last van de vlekken en vroeger waren de vooroordelen veel erger. Ik heb daar echt van afgezien en moest van mijn moeder zeggen dat het eczeem was. Nu de mensen weten dat het niet besmettelijk is en de medicatie beter wordt, is de ziekte door de jaren toch draaglijker geworden.”SvHu

In Merksem zijn al tien mensen ingeschreven voor de gratis kapbeurten van de campagne Happy Hair. Dit project is een gezamenlijk initiatief van de psoriasisverenigingen Psoriasis Liga Vlaanderen, GIPSO en Psoriasis-Contact.

Met de steun van LEO Pharma. Ontdek de campagne op www.myhappyhair.be.

Sven Huysmans

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio