Europa een gezicht geven

Liesbet De Letter werkt voor de Europese Commissie en maakte van "Back to School" gebruik om haar oude, middelbare school terug op te zoeken. Op die manier probeerde ze Europa een gezicht te geven en de leerlingen van het Instituut Spijker iets meer vertrouwd te maken met de Europese Unie.

Drej Oomen

"Ik studeerde hier in de Latijn-Griekse af in 1986. Met een pak talenkennis en een aangewakkerde interesse in aardrijkskunde studeerde ik aan de Universiteit Antwerpen en de KU Leuven Romaanse filologie. Ik werk nu sinds zeven jaar voor de Europese Commissie, meer bepaald voor het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Sinds kort, na het afleggen van zware proeven, kan ik me Europees ambtenaar noemen."

In het kader van het Belgisch voorzitterschap van de EU werd donderdag een "Back to School" georganiseerd voor de Europese ambtenaren. "In België schreven 250 personeelsleden zich hiervoor in. Zij bezoeken allemaal hun "oude" school en proberen op die manier Europa een gezicht te geven en vooral het besef bij te brengen dat Europa echt geen ver-van-ons-bed-show is. Kijk naar mijn job bij het EFRO, hoeveel projecten in de Kempen genieten wel geen steun van dit Europees fonds?"

Het contact met de leerlingen viel Liesbet honderd procent mee.

"Onwillekeurig denk je aan je eigen schooltijd. De huidige generatie leerlingen zijn opgegroeid met computer, gsm, internet, ? die technieken kwamen in mijn tijd pas om de hoek kijken. Je hoort ook allerlei verhalen over jongeren en hun houding. Het was allemaal wel spannend. Ik geef wel meer presentaties, maar nooit eerder aan jongeren. De leerlingen kwamen heel geïnteresseerd en beleefd over."

Het ging lang niet altijd over Europa. De leerlingen toonden vooral ook interesse in de persoon van Liesbet De Letter. "Is het waar dat Europese ambtenaren veel geld verdienen? Waar woont U? Moet U hard werken? Heeft U voldoende tijd voor Uw gezin?..."

"Ik heb dus honderduit mogen vertellen over mijn Spaanse man, die ik mocht ontmoeten via mijn werk bij de Europese Unie. Ik vertelde hen over onze kindjes die naar de Europese school gaan en over het leven in de hoofdstad.

Mijn moeder woont in Vosselaar, mijn schoonouders in Sevilla. Dat gegeven op zich al levert gespreksstof en vragen op. Maar het is evenzeer een opstapje naar het werk en het belang van de Europese Unie."

"Ik heb geen spijt over mijn engagement voor "Back to School" en volgend jaar mogen ze weer op mijn rekenen. De voorbereiding van de les vergde wel heel veel werk. Het is niet zo als een presentatie voorbereiden voor een groep, hier kwam echt wel veel meer bij kijken. De opleiding die we er voor kregen, kwam goed van pas."

André Oomen

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio