1/2

Ondervoorzitster Commissie Seksueel Misbruik Carina Van Cauter zelf misbruikt

Kamerlid Carina Van Cauter (Open Vld) wordt ondervoorzitter van de Bijzondere Parlementaire Commissie over Seksueel Misbruik. Dat is bijzonder omdat Van Cauter een "ervaringsdeskundige" is. In 1972 werd ze als tienjarig meisje ontvoerd en misbruikt. Ze is nog altijd boos over de manier waarop haar zaak toen werd afgehandeld door het gerecht.

De plenaire Kamer richtte zopas een Bijzondere Parlementaire Commissie over Seksueel Misbruik op. Karin Lalieux (foto onder), een Franstalige Brusselse socialiste, wordt voorzitster. Carina Van Cauter en Stefaan Van Hecke (Groen!) zijn de twee ondervoorzitters. De Commissie komt voor het eerst bijeen op 10 november.

Deze Commissie zal zich bezighouden met de manier waarop justitie in het verleden àlle seksueel misbruik heeft afgehandeld. Niet alleen dat in de Kerk dus. Ze moet de vraag stellen hoe het komt dat de meeste slachtoffers toen geen klacht hebben ingediend en dat niemand de problemen ernstig vond. Ook de verlenging van de verjaringstermijnen, de manier waarop de dossiers worden bewaard (die momenteel hallucinant is, zo blijkt uit de getuigenis van Van Cauter) en de problemen rond het beroepsgeheim komen aan bod. Het is niet de bedoeling zich te mengen in gerechtelijke onderzoeken.

Kom eens naar de Kamer

De Commissie zal getuigen oproepen, maar die moeten niet komen. Als bepaalde getuigen niet zouden willen komen naar de Commissie, dan kan ze zich omvormen tot een echte onderzoekscommissie. Die heeft de bevoegdheden van een onderzoeksrechter en kan getuigen laten ophalen en onder eed verhoren. Renaat Landuyt (sp.a) formuleerde het pittig: "Tegen al die mensen die vroeger zegden: Kom eens naar mijn kamer, zeg ik nu: Kom eens naar dé Kamer. En 't zal moeten".

De getuigenis van Carina Van Cauter vindt U op de expertenpagina van John De Wit.

JDW

Nu in het nieuws