Herman Van Rompuy: "Pedoschandalen tasten geloof niet aan"

Herman Van Rompuy: Pedoschandalen tasten geloof niet aan

Herman Van Rompuy: "Pedoschandalen tasten geloof niet aan"

Print
Europees president Herman Van Rompuy levert naar aanleiding van zijn pas verschenen boek in een uitvoerig gesprek met de krant Le Soir scherpe kritiek op de katholieke Kerk, die hij een gebrek aan democratie verwijt. Tegelijk zegt hij dat door de recente pedofilieschandalen zijn geloof in de katholieke Kerk niet verloren is. “De Kerk is toe aan een hervorming.”

Van Rompuy zegt verder dat hij nooit een geheim maakte van zijn geloof. “Ik heb ook nooit iemand ontmoet die dat belachelijk vindt. Ik heb daarvoor integendeel respect ondervonden.”

Toch ontkent hij niet dat het bij een bepaalde (pseudo-)intellectuele groep bon ton is om tegen het geloof te zijn. Van Rompuy maakt persoonlijk een duidelijk onderscheid tussen Kerk en geloof en daarom verliest hij ook zijn geloof niet door het kindermisbruik van Roger Vangheluwe. “Ondanks alles blijf ik in de Kerk. Ik laat mijn leven door mijn geweten dicteren, niet door voorschriften. Deze kwestie stelt mijn geloof dus niet in vraag.”

Democratie

Europees president Van Rompuy is “geschokt, ontzet en geërgerd” door het misbruik. “Het echte probleem is dat er niet de minste democratie bestaat in de Kerk. Dat was nooit onderwerp van debat, wegens de absolute machtsstructuur van de Kerk. Er bestaat weliswaar een scheiding van Kerk en Staat, maar binnen de Kerk bleven de oude structuren, tot op vandaag, grotendeels dezelfde. Daarom is een hervorming van de Kerk noodzakelijk, niet enkel om pedofilie te bestrijden.”

.

Nu in het nieuws