Minderjarige ernstig gewond na steekpartij in school, huisarrest voor dader

Aan de school KTA1 in de Vilderstraat in Hasselt is vanmorgen een leerling gewond geraakt bij een steekpartij. De dader heeft van het parket huisarrest gekregen.

redactie

Twee minderjarige studenten kregen om iets voor negen, net voor de les lichamelijke opvoeding, ruzie in de kleedkamers van de school. Een 16-jarige Zonhovenaar haalde daarop een zakmes uit en viel de 17-jarige Bilzenaar aan. Die kreeg verschillende messteken in de borststreek en werd ernstig gewond naar het ziekenhuis gebracht. Hij zou niet in levensgevaar zijn.

"2 diepe steekwonden"

"Twee wonden waren oppervlakkig en twee steekwonden waren dieper", legt de Hasseltse procureur des konings Marc Rubens uit.

"In het ziekenhuis zijn de wonden genaaid. Hij blijft nog daar ter observatie en mag vrijdag normaal naar huis. De verdachte raakte gewond door het hanteren van het mes. Na verzorging is hij met de politie meegegaan om zijn verhaal te doen. Het gaat hier om pubers, die nu nog eens extra gepuberd hebben."

Appel schillen

De jongens, die beiden in het vijfde jaar van de afdeling autotechniek zaten, lagen al langer met elkaar in de clinch. Normaal gezien zouden ze vandaag met de directie samen zitten. De Zonhovenaar had volgens de directrice van de school Marleen Blevi het mes op zak om een appel te schillen.

De directie heeft bekendgemaakt dat de twee kemphanen preventief geschorst zijn.

Huisarrest

Het parket van Hasselt heeft huisarrest gevorderd voor de 16-jarige dader. "Naast het huisarrest vragen we een zorg- en begeleidingstraject voor de jongen in samenwerking met de school. Omwille van zijn minderjarigheid kunnen we niks zeggen over het eventuele verleden van de verdachte", dus Christel Vanreyten, persmagistraat van het Hasseltse parket.

"Gevoelens neerschrijven"

Alle studenten van het KTA1 kregen meteen na de feiten begeleiding.

"We hebben de andere leerlingen samengebracht in het klaslokaal. Ze hebben erover kunnen praten. De leerlingen kregen ook de kans om de feiten en hun gevoelens neer te schrijven", verduidelijkt Blevi.

"Ook de ouders van alle leerlingen in de betrokken klas zijn meteen ingelicht. We zijn eveneens van plan om alle leerlingen van onze school op de hoogte te brengen. Vanavond is er een oudercontact en dat is een goede gelegenheid om de ouders in te lichten", aldus de directrice.

De leerlingen uit de klas van de twee betrokkenen klas kregen bijstand van een medewerker van de sociale dienst van de politie, en van het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB).

"Iemand van het CLB staat ook nog de hele dag ter beschikking van de leerlingen. Deze gebeurtenis is een uitzonderlijk iets en we willen dit in de toekomst zeker vermijden.

Tussen de twee leerlingen waren gewoon wat schermutselingen geweest, maar dat gebeurt wel vaker tussen puberende leerlingen. Het ging zeker niet om een langdurig aanslepend conflict. Er was wel al opvolging door het CLB. We waren van plan om met de twee betrokkenen vandaag een gesprek te hebben, maar ze zijn ons te snel af geweest", besluit Blevi.

Bekijk ook deze vtm-video:

MEER OVER Hasselt