"Léonard probeert gevoel van schuld bij slachtoffers te leggen"

Léonard probeert gevoel van schuld bij slachtoffers te leggen

"Léonard probeert gevoel van schuld bij slachtoffers te leggen"

Print
De politieke wereld reageert verontwaardigd op de nieuwe uitspraken van aartsbisschop André-Joseph Léonard. Woensdag liet die bij RTBF optekenen dat pedofiele priesters op rust niet meer vervolgd zouden moeten worden.

Dat die mensen zich alsnog voor de rechter moeten verantwoorden, is volgens de geestelijke "een soort van wraak".

Meer over seksueel misbruik in de Kerk vindt U Léonard: "Niet alle pedopriesters berechten"
Lees ook: de expertenpagina van John De Wit.

Volgens Renaat Landuyt van sp.a ziet Léonard het helemaal verkeerd. "Het probleem is niet een wraakactie, het probleem is dat wij de slachtoffers moeten erkennen in hun leed", aldus de West-Vlaming. "Ik pleit ervoor dat de monseigneur zou nadenken over het leed dat niet verjaart, het leed dat niet met pensioen kan, dat is de hoofdzorg van de maatschappij."

De socialist beweert dat de kerk voortdurend op zoek is naar argumenten die bewijzen dat priesters geen "gewone mensen" zijn. En dat terwijl ze zich, volgens Landuyt, gedragen als gewone misdadigers. De voormalige minister wil dan ook dat verjaring van kindermisbruik wordt afgeschaft.

Schuld

Karine Lalieux en Valérie Déom, twee kamerleden voor de PS, bestempelen de nieuwe uitspraak als "onaanvaardbaar". Zij menen dat de slachtoffers zelf moeten bepalen of ze naar de rechtbank stappen of niet en of ze zich willen laten erkennen als slachtoffer door de samenleving.

Volgens de twee Franstalige socialisten probeert monseigneur Léonard de slachtoffers weer een gevoel van schuld aan te smeren waardoor ze uiteindelijk niet naar de rechter zullen durven stappen. De twee wijzen bovendien naar het feit dat de scheiding tussen kerk en staat al even rond is.

Léonard heeft op korte tijd zijn imago van oerconservatieve geestelijke weer wat kracht bijgezet. Enkele weken geleden zei hij nog dat aids een vorm van gerechtigheid is.

.

Nu in het nieuws