Telenet trekt verwachtingen op

Telenet trekt verwachtingen op

Telenet trekt verwachtingen op

Print
Het telecomdienstenbedrijf Telenet trekt zijn verwachtingen voor het hele jaar 2010 op. Het bedrijf verwacht nu minstens 225 miljoen euro aan vrij te besteden kasmiddelen over te houden aan twaalf maanden werken. Tot nog toe ging het uit van minstens 200 miljoen euro.

Het bedrijf gaat daarvoor onder meer uit van een hogere omzet. Aanvankelijk plande het een stijging van de inkomsten rond de 8%, nu wordt dat minstens 8%.

In de eerste negen maanden mocht Telenet alvast voor 967 miljoen euro aan facturen uitschrijven. Dat waren er 10% meer dan in dezelfde periode van 2009. Een deel van die stijging komt van de overgenomen winkelketen Belcompany (sinds 30 juni 2009) en het beveilingingsbedrijf C-Cure (sinds 31 mei 2010). Worden die buiten beschouwing gelaten, dan was er een toename met 8%.

Telenet schrijft de groei toe aan de verdere toename van het aantal abonnees voor digitale tv, breedbandinternet en vaste telefonie en hogere inkomsten voor mobiele telefoniediensten.

Bovendien brengt elke klant nu meer op omdat ze steeds meer producten bij Telenet afnemen. De gemiddele ontvangsten per klant zijn het voorbije trimester daardoor trouwens gestegen tot 38,4 euro per maand. Dat is een toename met 4 euro op jaarbasis, de sterkste groei ooit.

Topman Duco Sickinghe van Telenet ziet overigens nog ruimte voor groei. Nog steeds 43% van de klanten van het bedrijf neemt nog altijd maar één product af.

Winst

Op financieel vlak boekte Telenet in de eerste negen maanden een nettowinst van 47,2 miljoen euro. Dat is een gevoelige daling tegenover de 72,7 miljoen euro uit dezelfde periode van 2009.

De daling is evenwel louter boekhoudkundig. Telenet dekt zich namelijk in tegen een mogelijke stijging van de intrestvoeten door hiervoor een soort verzekeringscontracten af te sluiten. Daarvan moet de waarde telkens in de rekeningen worden opgenomen. Als de rentevoeten dan verder dalen, zakt ook de waarde van de indekkingen.

In de eerste negen maanden leed Telenet een boekhoudkundig verlies van 71,7 miljoen euro op die rentecontracten. Zonder dat verlies zou er een winst van 118,9 miljoen euro zijn geweest. In 2009 bedroeg het boekhoudkundige verlies maar 18,5 miljoen euro, zodat de wijzer bij uitfiltering ervan op 91,2 miljoen zou zijn uitgekomen.

JVG

.

Nu in het nieuws