Nieuwe golf van inbraken op komst

De politie waarschuwt voor een nieuwe reeks van woninginbraken. Dit weekend schakelen we over op de wintertijd, en dat is voor veel inbrekers het startsein om op strooptocht te gaan. De piekperiode van inbraken duurt wellicht tot einde maart.

kscherpenberg

De politie stelde vorig jaar ook al een forse toename van het aantal woninginbraken vast in de periode tussen eind oktober en maart. Dat is dit jaar allicht niet anders. "Die stijging in de wintermaanden lijkt stilaan een constant gegeven", bevestigt Erik Fack, diensthoofd van de Centrale Dienst Georganiseerde Diefstallen van de federale gerechtelijke politie. "Met de donkere dagen stijgt het aantal inbraken met 10 tot 20 procent."

Vorig jaar telde de politie in heel België 63.504 woninginbraken. Dat betekent gemiddeld 5.300 gevallen per maand. In november vorig jaar werden maar liefst 6.600 inbraken gemeld. De woninginbraken worden vooral gepleegd door Oost-Europese dievenbendes, die in het hele land rondtrekken. Nieuw is dat dit jaar ook Moldavische bendes in onze regio op pad zijn.

Erik Fack benadrukt dat woninginbraken al lang niet meer uitsluitend 's nachts gebeuren. "Eigenlijk werken de dieven de klok rond. Veertig procent van de inbraken gebeurt tussen 14u en 20u."

AK

Nu in het nieuws