Oma's Leopold Storme blijven geloven in onschuld

Zijn eigen advocaat zegt het niet te begrijpen. Eerst oordeelde de jury dat Léopold Storme een kille, beredeneerde moordenaar is die op een gruwelijke manier zijn ouders en zus doodstak, vervolgens krijgt hij niet levenslang, maar 26 jaar.

Aangezien Storme al 3,5 jaar in voorarrest zat en een vervroegde vrijlating mogelijk is na een derde van de straf, zou de nu 23-jarige Léopold Storme dus kunnen vrijkomen wanneer hij 28 is.

"Hoe moeten we dit nu plaatsen?" vroeg advocaat Jean-Philippe Mayence zich af nadat gisterennamiddag het doek was gevallen over het assisenproces rond de zogenaamde Marollenmoord. "De jury heeft niet willen erkennen dat mijn cliënt buiten zichzelf was. Er was volgens hun oordeel geen vlaag van waanzin. Waaruit volgt dat hij een psychopaat, een gewetenloze moordenaar is. Wat moeten zijn familie, wij en hijzelf daar nu verder mee?" Of de jury dan inconsequent is geweest? "De pers moet deze uitspraak maar decoderen."

Oma's

In dit proces was ook een opvallende rol weggelegd voor de oma's van de veroordeelde. Hoewel zij ook de moeders zijn van de twee slachtoffers en de oma van de zus, geloven ze ook nu nog heilig in de onschuld van Léopold. "Hij kan dit niet gedaan hebben, daarvoor kennen we hem te goed. De speurders hebben vanaf het begin het vermoeden van onschuld laten vallen", zo zeiden ze gisteren nog.

Zowel de aanklager als de advocaten verwezen uitdrukkelijk naar de rol van de familie en van de oma's in het bijzonder en gaven aan dat zij kunnen helpen om Léopold nog een toekomst te geven. Honderden keren hebben ze hem al bezocht in de gevangenis. Oma Van Oost, bijna 80, moest daarvoor telkens om vijf uur opstaan om vanuit Noord-Frankrijk met de trein naar de gevangenis van Vorst te komen. "Hoelang gaat zij dit nog kunnen volhouden?" zei Mayence in zijn pleidooi voor een niet te lange straf.

DH

Nu in het nieuws