"Combinatie tv, telefoon, internet kost te veel"

Combinatie tv, telefoon, internet kost te veel

"Combinatie tv, telefoon, internet kost te veel"

Print
Triple play of triple pay?, vraagt Test-Aankoop zich af. De consumentenorganisatie vindt de pakketten van internet, telefonie en digitale televisie in ons land te duur. De goedkoopste Belgische formule kost de helft meer dan de beste Franse aanbieding.

De interessantste formules bij ons blijken die van Billi en Numericable, al komen die respectievelijk 50% en 52% duurder uit dan het aanbod van de Franse prijzenkampioen Alice. Bovendien hebben ze maar een beperkte dekking. Wie een nationale dekking wil, moet al naar Scarlet, de lagekostendochter van Belgacom. Maar dan loopt het verschil met de Franse kampioen op tot 60%.

In ons land kost een combinatie van tv, telefonie en internet maandelijks vaak meer dan 60 euro. Zeker als je naast de abonnementskosten rekening houdt met de huurprijs van de decoder, de eventuele activeringskosten van de harde schijf en een toeslag voor gesprekken van vaste telefonie naar mobiel.

Het aanbod van Alice heb je - alles in - al voor 40 euro. Bovendien mag je hierbij onbeperkt gegevens van het internet halen.

Bijna 40% van de Belgen liet zich inmiddels verleiden tot een pakket met een combinatie van minstens twee aanbiedingen uit het lijstje internet, telefonie en digitale televisie.

Test-Aankoop vergeleek daarbij het aanbod van veertig operatoren uit België, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië, Portugal en het Verenigd Koninkrijk.

Repliek

Topman Duco Sickinghe van Telenet heeft een verklaring voor de hogere prijzen in ons land. "Test-Aankoop vergelijkt steeds met Parijs. Maar daar ligt de kostprijs voor een netwerk heel wat lager dan bij ons. Je kan er blok per blok aansluiten. Wij zitten met lintbebouwing. Daardoor moeten we heel wat inspanningen doen om iedereen aan te sluiten. Je moet trouwens maar eens buiten Parijs gaan informeren hoe de toestand daar is. Daar is lang niet overal een goede dekking.

Sickinghe: "Bovendien neemt Test-Aankoop de geafficheerde snelheid van het internet en niet de echte."

"En men telt bij de factuur de kosten voor de gesprekken van vaste telefonie naar mobiele telefonie. Wel: daar hebben we niet volledig vat op. Een deel van het tarief wordt immers bepaald door de operator op wiens net het telefoongesprek toekomt.

JVG

.

Nu in het nieuws